HIRDETÉS

Gašpar tagadja, hogy az olaszok figyelmeztettek volna a calabriaiakra

hirek.sk 2018. március 03., 09:42
POZSONY. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány elutasította azokat az állításokat, miszerint a szlovák rendőrség vagy az ügyészség már 2014-ben figyelmeztetést kapott volna a 2018. március 1-jén, csütörtökön őrizetbe vett calabriaiak csoportjával összefüggésben.

Gašpar azokra a médiaértesülésekre reagált, amelyek szerint az olasz rendőrség „bizonyos ideje” figyelmeztette a bűnszövetkezetre a szlovák rendőrséget és a nemzetközi hatóságokat.

„Az eddigi információim szerint ez nem igaz" – közölte Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány a szlovák rendőrség közösségi hálón kialakított profilján közzétett videóban. Elmondása szerint a Legfőbb Ügyészség semmilyen vonatkozó megkereséssel, illetve közölt információval nem rendelkezik. „Rendőrségi adatbázisainkból és a nemzetközi rendőrségi együttműködésből fakadóan az olasz egységekkel való több tevékenységről és közös fellépésről adhatunk számot, ám ezek mindegyikét mi kezdeményeztük” – hangsúlyozta Gašpar hozzátéve, hogy éppen az olasz egységek voltak azok, amelyek, a szlovák fél felől érkező kérelmeket „nagyon lassan és összességében nagyon gyengén teljesítettek”.

A rendőrfőkapitány szerint mindezt az is megerősíti, hogy amikor a vizsgálótiszt még 2014 februárjában sürgős információkat kért bizonyos személyeket, köztük Diego R.-t illetően is, akkor a szlovák fél csak 2015 októberében kapott választ. „A válasz nagyon egyszerű volt. Sőt, az egyik személyt érintően, akit ma az őrizetbe vettek között tudhatunk, azt közölték velünk, hogy adatbázisaikban semmiféle feljegyzésekkel nem rendelkeznek róla” – jegyezte meg Gašpar, aki szerint vagy rendelkeztek információval és nem közölték, vagy valóban nem tudtak az adott személyről semmit. Az olasz ügyészek figyelmeztetéssel kapcsolatos kijelentéseit a rendőrfőkapitány félrevezetőnek tartja.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, az ANSA olasz hírügynökség az olasz igazságszolgáltatás berkeiből származó forrásokra hivatkozva 2018. március 1-jén, csütörtökön azt adta hírül, hogy az olasz rendőrség „bizonyos ideje” a héten őrizetbe vett calabriaiak csoportjára hívta fel a szlovák rendőrség és a nemzetközi hatóságok figyelmét. Franco Roberti korábbi maffiaellenes ügyész pedig 2018. március 2-án, pénteken azt közölte, hogy az olasz ügyészség a 'Ndrangheta bűnszövetkezet veszélyes méreteket öltő szlovákiai terjeszkedésére figyelmeztette a szlovák hatóságokat – írta az AP hírügynökség. „Figyelmeztettük a pozsonyi szerveket, de sajnos nem vettek minket figyelembe” – mondta Roberti az olasz közszolgálati rádiónak (RAI).

0 HOZZÁSZÓLÁS