HIRDETÉS

Gašpar nem érzi szükségesnek távozását

hirek.sk 2017. április 21., 10:31
POZSONY. Ha megváltozik az országos rendőrfőkapitány kiválasztásának módja, például pályázatot írnak ki e posztra, akkor a tisztséget jelenleg betöltő Tibor Gašpar nem szándékozik megpályázni a posztot. A diákaktivisták követelésére reagálva, miszerint távozzon a tisztségből, kijelentette: nem nőtt össze a főkapitányi bársonyszékkel.

Gašpar saját bevallása szerint a tavaly márciusi parlamenti választások után azt fontolgatta, hogy távozik tisztségéből, mert annak ellátása az egészségét és a magánéletét is befolyásolja. Hozzátette: meggyőzték őt arról, hogy Szlovákia uniós elnöksége kapcsán még maradnia kell.

„Ha a belügyminiszter a visszahívásomról dönt, akkor azt tiszteletben tartom majd” – szögezte le Gašpar. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben rendőrfőkapitányként végzett munkája kapcsán nem érzi szükségesnek, hogy távozzon a posztjáról.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, a diákaktivisták által szervezett keddi korrupcióellenes tüntetésen a Gorilla- és a Bašternák-ügy, továbbá a meèiari amnesztiák által érintett bűncselekmények kivizsgálását, valamint Robert Kaliòák belügyminiszter, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány és Dušan Kováèik különleges ügyész leváltását követelték.

Tibor Gašpar a diákaktivistáknak együttműködést kínált fel, illetve a véleménycsere lehetőségét, hogy megmagyarázhassa nekik, miként is folyik a korrupcióellenes harc. „Azt, hogy ki tesz bejelentést, ki vizsgálja ki az esetet és határozza meg a büntetőeljárás menetét. Nincs jogköröm arra, hogy a vizsgálótisztnek valamit megparancsoljak vagy megtiltsak, illetve leállítsak” – magyarázta.

A rendőrfőkapitány véleménye szerint az is fontos, hogy a fiatalok értsék a politikai ügyek és a bűnügyek közti különbségeket. Az aktivisták részt vehetnek majd az országos rendőrkapitányságon rendezendő „nyílt napon”, ahol a vizsgálótisztekkel is találkozhatnak. „Megmutatjuk nekik, hogy a rendőrség miként bizonyít” – fejtette ki Gašpar, hozzátéve, hogy ha a keddihez hasonló korrupcióellenes menetek változtatnak a nyilvánosság korrupció problémakörével kapcsolatos viszonyán, illetve ez ilyen jellegű bűncselekmények bejelentésére ösztönzik őket, akkor üdvözli s a hasonló rendezvények szervezését. 

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS