Gál Gábor: Nem terjesztem be a marihuána dekriminalizálásáról szóló javaslatot

hirek.sk | TASR 2019. január 02., 11:18

A koalíciós partnerek arra kérték Gál Gábor igazságügy-minisztert, hogy ne nyissa meg a marihuána dekriminalizálásának témáját. Bevallása szerint ennek ellenére a „legártatlanabb” eseteket dekriminalizálná.

Fotó: TASR

„Ha egy diák fiatalkori botlásáról van szó, aki vesz egy jointot, és rágyújt, meg kellene büntetni. De ne úgy, hogy annak a tettnek a következményei, melyet 16 évesen követett el, az egész életét végigkísérjék” – mondta Gál.

A miniszter elmondása szerint nyáron bemutatott a koalíciós tanácsnak egy mérsékelt javaslatot, a koalíciós partnerek azonban elutasították arra hivatkozva, hogy a téma „szörnyen megosztja a társadalmat”. Gál szerint ez az elutasító hozzáállás elődje, Lucia Žitňanská tavaly januárban beterjesztett, a jelenlegi miniszter véleménye szerint „kissé túlzó” javaslatának a következménye. Ez utóbbi értelmében enyhítették volna a kemény drogok használatáért járó büntetést is.

A javaslat az én ízlésemnek túl meredek volt. Belefoglalták a kokaint és a heroint is.

„Az, hogy ne ítéljük büntetendőnek ezeknek a drogoknak a használatát és birtoklását, még ha csak kis mennyiségekről van is szó, számomra elképzelhetetlen” – zárta Gál.

0 HOZZÁSZÓLÁS