2019. február 20., 13:21

Gabriela Matečná a traktoros tüntetést az ellenzék politikai akciójának tekinti

A tüntetők, akik mezőgazdasági gépeken érkeztek Pozsonyba, és akiket Peter Pellegrini kormányfő meghívott a kormányülésre, nem a gazdák érdekeit, hanem a saját céljaikat képviselik. Ezt a szerdai kormányülés előtt jelentette ki Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter, hozzátéve: a megmozdulást az ellenzék politikai akciójának tekinti.

Gabriela Matečná
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR

„Miniszterelnök-helyettesként, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterként, valamint a Szlovák Nemzeti Párt tagjaként nem gondolom, hogy a kormányülésre ilyen embereknek kellene járniuk. A kormányfőnek természetesen legitim joga bárkit meghívni a kormányülésre, de az én álláspontom szerint olyan embereket hívott meg, akik kapcsolatban állnak az alvilággal” – mondta Matečná.

Hozzátette: a miniszterelnöknek és a kormánynak nem kellene legitimálnia olyanokat, akik a személyes céljaik elérésére, illetve az őket érintő ügyek elfedésére használják ki a kisgazdákat. „Ugyanígy nem kellene legitimálni olyanokat sem, akik apolitikusnak mutatják magukat, valójában azonban a tüntetések szervezői közül csaknem mindegyik valamely ellenzéki párt tagja” – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó:  TASR

Matečná továbbá rámutatott: a tüntetés szervezői között vannak olyanok is, akik gazdáknak adják ki magukat, de valójában nem azok, mivel egyetlen négyzetméternyi termőföldet sem birtokolnak. „A másik oldalon olyan gazdák is vannak köztük, akik több ezer hektárnyi földterülettel rendelkeznek, és több mint 6 millió euró uniós támogatást kaptak. Azt állítják, hogy nem tudják fenntartani a cégeiket, míg a traktorok értéke, amelyekkel tüntetni járnak, több mint 150-200 000 euró. Az útiköltség Kassáról Pozsonyba 6000 euró körül mozog” – fejtette ki Matečná.

„Ki kell jelentenem: nem értek egyet azzal, hogy olyan embereket legitimáljunk, akik gyilkossággal fenyegetőztek, illetve robbanószerkezeteket rendeltek mások kárára. Ezek az emberek nem a gazdákért jöttek tüntetni, hanem a saját személyes céljaikért és bizonyos tények elfedése végett” – figyelmeztetett.

A gazdák követeléseivel kapcsolatban Matečná kijelentette: nyitott kapukat döngetnek, hiszen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium már nagyon régen foglalkozik a követelésekben érintett témákkal. Emlékeztetett: a tárca kötelezettséget vállalt, hogy két hónapon belül elkészíti a földrendezés meggyorsítását célzó dokumentumot. „A 2020-ig tartó közös mezőgazdasági politikáról szóló stratégiai tervet a tárca kész megvitatni minden önkormányzati szervvel és minden gazdával, akik részt szándékoznak venni egy kerekasztal-tárgyaláson” – tette hozzá.

A tüntetők utolsó követelésével kapcsolatban Matečná kijelentette, hogy a tárca jelenlegi vezetetése hozta a legtöbb korrupcióellenes és eljárási intézkedést annak érdekében, hogy gyorsabbá, átláthatóbbá és hatékonyabbá tegyék nemcsak az Agrárkifizető Ügynökség (PPA), hanem a tárca fennhatósága alá tartozó összes többi intézmény tevékenységét is.

A miniszter a tüntetésre úgy tekint, mint az ellenzék politikai kezdeményezésére. Hozzátette: több szervező is az SaS, OĽaNO, KDH, Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) pártok tagja, köztük olyanok, akik az önkormányzati, illetve megyei választásokon is indultak, eredménytelenül.

Gabriela Matečná
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.