Fülöp Attila: a régió országainak összefogását is segítik a nemzetiségi táborok

hirek.sk 2017. augusztus 10., 16:57
MÁRIAVÖLGY. Az identitáserősítés mellett a közép kelet-európai régió egymásra utalt országainak összefogását is segítik a fiataloknak tartott nemzetiségi táborok, amelyek megrendezését az idén a korábbi években adott összeg többszörösével támogatta a magyar kormány - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A helytettes állímtitkár akkor beszélt erről, miután meglátogatta a tárca támogatásával megvalósuló, magyarországi szlovák gyerekeknek szervezett ökomenikus ifjúsági tábort a Pozsonyhoz közeli Máriavölgyben (Marianka) csütörtökön.

Az idén már harmadik alkalommal megvalósult bibliai tematikájú tábort a magyarországi szlovák nemzetiség közösségi életét támogató Identita (Identitás) egyesület szervezte. A mostani, egyhetes táborba - amely egyike az EMMI támogatásával idén Szlovákiában megvalósuló 31 hasonló tábronak - 6 magyarországi, szlovákok által lakott településről érkezett 25, 7 és 17 év közti fiatal.

"Ez a Mária zarándokhelyen megvalósuló nemzetiségi tábor olyan, amelyben a magyarországi szlovák gyerekek szlovák nyelvi környezetben, egyidejűleg saját identitásukat és keresztény szellemiségüket is megerősíthetik" - mutatott rá Fülöp Attila.

Hangsúlyozta: ezek a táborok is segítik azt a fajta összefogást, amely ma Közép Kelet-Európában és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) között egyre inkább érezhető, s ugyanakkor bizonyítékai annak is, hogy az összefogás, ma már a diplomácián és gazdaságon kívül a legegyszerűbb hétköznapokban is érezhető.

A magyar kormány az idén jelentősen megemelt összeggel, 360 millió forinttal támogatja a Magyarországon élő 13 őshonos nemzetiség fiataljainak saját nyelvi környezetükben történő táboroztatását. Ebből az összegből, amely tízszerese a két évvel korábbinak, az idén tízezer gyerek és fiatal táborozását támogatják. A teljes keretösszegből a szlovák táborok megrendezését 27 millió forinttal támogatta az EMMI, ebből 31 tábor valósul meg.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS