HIRDETÉS

Füleken tartotta éves ülését a Via Nova ICS Országos Tanácsa

hirek.sk 2018. március 04., 18:53
Füleken tartotta éves ülését a Via Nova Ifjújsági Csoport Országos Tanácsa. A tanács az aktuális, politikai témák megtárgyalása mellett a szervezet alapszabályának módosításával is foglalkozott, valamint a FUEN által indított Minority SafePack, európai kisebbségvédelmi kezdeményezésre is fehívta a figyelmet.

Gubík László, a Via Nova ICS elnöke elmondta, április harmadikáig lehet gyűjteni az aláírásokat. „Úgy gondoltam, hogy sok értelmiségi fiatal van itt a Felvidék minden területéről, egészen Ung- vidéktől Somorjáig, és hát van még április 3-ig egy hónap az aláírások gyűjtésére. Nyilván, aki itt van már aláírta, viszont mindenkinek vannak ismerősei, rokonai, Magyarországon és a Kárpát-medencében, és egész Európában, és kötelességünk és felelősségünk megnyomni a hajrát, mert egy olyan intézkedéscsomag, vagy jogszabály csomagnak adhatunk ezzel zöld utat, ami a felvidéki magyarság és minden őshonos nemzeti közösségnek az életét jobbá teheti a jövőben.“

A Via Nova Ifjúsági Csoport ezidáig helyi, járási, megyei, országos szintre tagolódott. Ebben történik változás. A jövőben polgári társulások és alapítványok is tagszervezeti státuszt nyerhetnek a szervezetben.

Mészáros Attila, a Via Nova ICS Országos Tanácsának elnöke szerint ki fognak alakítani egy olyan Via Nova ernyőszervezetet, ahol megtalálják a helyüket azok a fiatalok is, akik főként a rendezvényszervezésben, a kulturális eseményekben találják meg a helyüket és a vonzalmat a Via Nova felé. Ezzel egyidőben azokat is meg akarják tartani a Via Novában, akik a közélet, a társadalmi ügyek, a helyi, regionális politika irányába mozdulnak el.

A Via Nova jelenleg 63 alapszervezettel, és több mint 1000 fős tagsággal rendelkezik. Országos szinten a legaktívabbak közé tartoznak a Gömör-Nógrádi régió szervezetei, ahol négy járásban több mint 40 alapszervezete és közel 500 tagja van az ifjúsági csoportnak.

„A nagyrendezvényeken, a fesztiválokon, legyen az itt Füleken a Várlak fesztivál, vagy Rimaszombatban a Június feszt több ezer ember szokott megfordulni. De mondhatjuk az immár 11. alkalommal megrendezendő, a felvidék legnagyobb ifjúsági báljját, a Katalin bált, ahol 500-an szoktak lenni. De természetesen minden egyes településen, ahol ott vagyunk, igyekszünk valamilyen aktivitást kifejteni“ – mondta Cziprusz Zoltán, a Via Nova ICS alelnöke.

A rendezvényen felhívták a figyelmet a közelgő alapiskolai beiratkozásokra is, melynek kapcsán a Via Nova idén is elindítja hagyományos beiratkozási körútját.

0 HOZZÁSZÓLÁS