Fontos kérdések a parlament jövő heti napirendjén: újra terítéken a kórházreform

hirek.sk | TASR 2019. október 20., 09:58

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa kedden ül össze ismét és több lényegbe vágó törvényjavaslatról és módosításról dönthet.

A parlamentben Fotó: TASR

Terítékre kerül a Technopol-ügyben még a néhai Michal Kováč államfő által kihirdetett kegyelmek visszavonásának a kérdése, amelyet egy háromötödös törvénnyel lehetne elérni.

A honatyák a közlekedéssel kapcsolatos módosításokkal is foglalkozni szeretnének.

Megszigorítanák azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi bizonyos eszközök használatát vezetés közben. Arról is dönthetnek, hogy ezentúl az év bármely időszakában vásárolható lesz egy évre szóló autópályamatrica úgy, hogy érvényessége 365 napra szóljon.

Nem meglepő, hogy két kormánypárti (Smer-SD) képviselő terjesztette be azt a módosító indítványt, amely 14 napról 50 napra növelné a választások előtti közvéleménykutatások közreadásának moratóriumát.

A legtöbb vita azonban kétségtelenül a kórházi reformmal kapcsolatban várható.

Az előterjesztők azt remélik, hogy bizonyos ellátások koncentrálásával javul majd a beavatkozások színvonala, a kórházak számának racionalizálásával pedig hatékonyabbá válhat az egészségügy finanszírozása is.

A Most-Híd frakciójából távozott Katarína Cséfalvayová és Martin Fedor, valamint Marek Krajčí (OľaNO) közösen jegyzett beadványukban megtiltanák a dohányzást az éttermek teraszán is.

0 HOZZÁSZÓLÁS