Folytatódnak az erős fagyok, csontig hatol a hideg

hirek.sk 2017. január 06., 10:36
POZSONY. Folytatódik a sarkvidékihez hasonló időjárás Szlovákiában. Csontig hatoló fagyok, erős szél és helyenként havazás várható, ami miatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet több első- és másodfokú figyelmeztetést is kiadott. Péntekről szombatra virradó éjjel -20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, Észak-és Közép-Szlovákia egyes járásaiban -24, sőt, helyenként akár -29 fok is lehet.

A Németország fölött található terjedelmes anticiklon és a Kelet-, Délkelet-Európa fölötti alacsony nyomású légtömeg között északkeletről hideg sarkvidéki levegő áramlik térségünkbe. Ennek hatása már csütörtökön is érezhető volt, főként a magasabban fekvő területeken, de már az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban is éreztette karmait a tél. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint csütörtök délután a Lomnici-csúcson -24,2 Celsius-fok volt, az árvai Ljeszek (Liesek) községben is jelentősen lecsökkent a hőmérséklet, 15 órakor -10,1 Celsius-fokot mértek.

A SHMÚ előrejelzése szerint pénteken viszonylag kevés felhő borítja majd az égboltot. Északon és nyugaton megerősödhet a felhőzet, ezeken a területeken havazás is előfordulhat. A meteorológusok szerint különösen hideg időre kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet -16 és -11 Celsius-fok körül alakul, Nyugat- és Közép-Szlovákia déli részén -10 és -5 fok közötti értéket mutatnak majd a hőmérők, a magasabban fekvő területeken pedig -20 fok is lehet. Főként északi irányú, 5-12 m/s (20-45 km/h) sebességű légmozgás várható, a széllökések sebessége a 60-75 km/h-t, az északi országrészben pedig a 130km/h-t is elérheti.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet péntekre az alacsony hőmérséklet, az erős szél és hótorlaszok várható kialakulása miatt első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki. A meteorológusok szerint Szlovákia területének nagyobb részén szombatra virradó éjjel -20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, Észak-és Közép-Szlovákia egyes járásaiban -24, sőt, helyenként akár -29 fok is lehet,

A meteorológusok arra is figyelmeztetnek, hogy az erős szél miatt hótorlaszok, hófúvások alakulhatnak ki, a hó ráfagyhat az úttestre. Emellett jegesedés is előfordulhat, alacsony hőmérséklet esetén a nedves utakon, a hidakon és a vízfolyások mellett megnövekszik a veszélye annak, hogy jégréteg alakul ki.

Vasárnap sem várható javulás, az SHMÚ arra figyelmeztet, hogy szélsőséges hideg várható Szlovákiában. „Pénteken az erős szél miatt rendkívül kellemetlen lesz az időjárás, leginkább keleten, ahol még az alacsonyabban fekvő területeken is -24 Celsius-fok körüli lesz a hőérzet” – hangsúlyozta Pavol Beránek meteorológus. Hozzátette: a hétvégén helyenként, főként a völgyekben és a katlanokban éjszaka helyenként -29 Celsius-fokig is csökkenhet a hőmérséklet. „Marad a szeles idő, s a hőmérsékletérzet továbbra is nagyon alacsony lesz. Északon és keleten még mindig 10 Celsius-fok alatt marad a nappali hőmérséklet” – fejtette ki Baránek.

0 HOZZÁSZÓLÁS