Fico: Választhatunk alkotmánybíró-jelölteket, de fennáll a diszkrimináció veszélye

hirek.sk | TASR 2019. június 19., 14:28

Robert Fico, a Smer-SD elnöke „óriási alkotmányjogi kockázatokra” figyelmeztet az alkotmánybíró-jelöltek csütörtöki választásával összefüggésben. A parlamentnek hat jelöltet kell még választania, Fico szerint a ki nem nevezett alkotmánybírók diszkriminációra hivatkozva keresetet nyújthatnak be. Úgy véli, az alkotmánybírók kinevezése körüli káoszért Andrej Kiska volt államfő a felelős.

Fotó: TASR

Fico üdvözölné, ha a jelöltválasztásra csak két-három nap múlva kerülne sor. Hozzátette: Zuzana Čaputová államfővel Andrej Danko házelnöknek kellene tárgyalnia a további lépésekről.

Megválaszthatjuk őket holnap, de véleményem szerint ebben az esetben kitesszük magunkat a veszélynek, hogy diszkriminációra hivatkozva keresetet nyújtanak be.

„Mi a javaslatunkban azt vetettük fel, vajon az elnök asszony miért ne nevezhetne ki alkotmánybírókat a tartalékban lévő kilenc jelölt közül?” - tette hozzá Fico.

„Pillanatnyilag az a helyzet, hogy 12 nevet küldtünk, és eddig csak három kinevezésre került sor. Az elnök asszony előtt egy kilenc nevet tartalmazó lista van. Még hatot kell választanunk. Minden jelöltnek legalább 50 százalékos esélyt kellene biztosítani arra, hogy alkotmánybíróvá válhasson. Mi holnap hat jelöltet fogunk választani, és nekik nem lesz meg az 50 százalékos esélyük” – fejtette ki Fico.

A pártelnök azt is meg akarja vitatni a koalíciós partnerekkel, hogy hajlandóak-e vállalni a felelősséget az említett alkotmányjogi kockázatokért. Úgy véli, a jelenlegi eljárás sérti az alkotmányt, vagy legalábbis fennáll ennek a veszélye.

Fico elmondása szerint a Koalíciós Tanács ülésén megegyeztek, hogy a legcélravezetőbb az lenne, ha a házelnök tárgyalná meg a kérdést az elnök asszonnyal.

Čaputová elnök asszony kedden kijelentette: az új alkotmánybírókat csak azután fogja kinevezni, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa megválasztotta a hiányzó hat jelöltet is. Az államfő ugyanezen a napon fogadta Andrej Dankót, a parlament elnökét, aki megerősítette, hogy hat jelöltet akar választani. Egyben ésszerű magatartásra szólította fel a koalíciós partnereit.

A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS