HIRDETÉS

Fico tovább támadja Kiskát, ismét Sorost emlegetve

hirek.sk 2018. március 06., 17:55
POZSONY. A köztársasági elnök egyáltalán nem érdeklődött az események iránt az Aktuality.sk portál munkatársa, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök kedden az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok nagyköveteivel való találkozó után.

„Nyilvánosan és magánjellegű beszélgetés során is megmondta nekem. Neki teljesen mindegy, mi történt” – jelentette ki Robert Fico Kiska címére, aki Kelet-Szlovákiában tartózkodott. Megjegyezte, hogy Kiska teljesen kudarcot vallott, már korábban, a múlt héten „el kellett volna rángatni a lejtőről”.

Fico már tegnap bírálta az államfőt, hogy a múlt héten sízni volt, és szerinte egyáltalán nem érdeklődött az ügy iránt. „Egyáltalán nem hívott fel: mi a helyzet, miniszterelnök úr, hol tartanak, mit vizsgáltak meg eddig? Az egyetlen dolog, amit mond, a kormány rekonstrukciója és az előrehozott választások. Azt gondolja, kis gyermekek vagyunk?” – kérdezte ma a kormányfő.

„Beszéde csak arról szólt, hogyan kell megdönteni a kormányt és választásokat kicsikarni. Közben az ő feladata, hogy védje Szlovákia jó hírét. Olyan módon destabilizálja Szlovákiát, amely Európában ismeretlen” – hangoztatta Fico.

A kormányfő az ellenzéknek: végre nyerjék meg a választásokat!

A kormányfő szintén kijelentette, hogy a köztársasági elnöknek az ellenzékkel együtt „nincs szüksége a gyilkos elfogására”.

Robert Fico úgy látja, a köztársasági elnök lépéseit tekintve „támadás történt a jogállam és a jogi alapelvek iránt”. Az ellenzéknek azt üzente: „Végre nyerjék meg a választásokat! Bennünket legszívesebben börtönbe küldenének”.

Fico azt is elmondta, hogy Kiska nem válaszolt hétfői kérdésére, miért találkozott szeptemberben New York-i útja során Soros Györggyel. Szerinte ez egy legitim kérdés volt. „Az elnök úr Sorossal akart beszélni, akiről jól tudjuk, mit művel ebben a régióban” – fogalmazott.

Fico a kormány megbuktatásáról beszél

Robert Fico hétfői kérdésére az elnöki palota, majd Soros György is azt a választ adta, hogy a roma problematikáról tárgyaltak. A találkozót maga Soros kezdeményezte a New York Times egyik cikke alapján, miszerint Görgőn (Spišský Hrhov) sikeres volt a romák története.

„Valószínűleg telefonon beszélt egymással az elnök úr és Soros úr, mert perceken belül reagáltak” – jelentette ki a kormányfő. Újra felszólította Kiskát, válaszoljon arra, miről tárgyaltak és miért zárta ki a találkozóról a szlovák nagykövetet.

„Az, ami elkezdődött, egy olyan forgatókönyv, amely nem itthon készült. (…) A köztársasági elnök és az ellenzék a legutóbbi választást megnyert kormány megbuktatására készülnek” – tette hozzá Fico.

Danko tárgyalásra szólította fel Kiskát és Ficót

Andrej Danko házelnök munkatalálkozóra hívja Andrej Kiska köztársasági elnököt és Robert Fico kormányfőt. Az indok az országban egyre növekvő feszültség – közölte Danko hozzátéve, ha nem egyeznek meg más időpontban, péntekre javasolja a találkozót.

„Meg kell nyugtatnunk ezeket a felfokozott érzelmeket. Az egyre fokozódó feszültségre és Szlovákia hírnevének rontására való tekintettel fontos, hogy a közjogi méltóságok egy közös tárgyaláson találkozzanak” – tájékoztatott Andrej Danko a közösségi hálón. Kiskát és Ficót felszólította, hogy mielőbb üljenek egy asztalhoz. „Ha nem sikerül korábban, én a péntek 12.00 órát javasoltam, helyszínként pedig a pozsonyi várat. Az ilyen jellegű találkozó fontos a politikai hangulatok megfékezése szempontjából, amelyeknek egyetlen célja az állam destabilizációja” – fűzte hozzá Danko.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS