HIRDETÉS

Fico szerint az állam teljes destabilizációját célzó kísérlet zajlik

hirek.sk 2018. március 05., 18:11
POZSONY. A szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte Robert Fico miniszterelnök hétfőn, ami "Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolása után történt”.

A kormányfő erről azzal összefüggésben beszélt a sajtónak a pozsonyi kormánypalotában, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult „feszült helyzetre” hivatkozva javaslatot tett a kormány széles körű átalakítására vagy előre hozott választások kiírására. A miniszterelnök még vasárnap elutasította Kiska javaslatát, azt a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítve.

Robert Fico hétfőn megismételte azt a vasárnapi kijelentését, miszerint ezzel a javaslattal az elnök „az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar”, valamint választ követelt arra is, hogy miről beszélt Kiska tavaly szeptemberben New Yorkban Soros Györgynél tett látogatásán, amelyen a szlovák diplomácia képviselői nem vettek részt.

„Választ követelek arra, miről volt szó a találkozón egy bizonyos kétes hírnevű emberrel” – fogalmazott Fico.

Andrej Kiska nem titkolta a tavalyi találkozót, a közösségi hálón számolt be róla, s azt is közölte, hogy a roma kérdésről tanácskoztak.

Robert Fico leszögezte, az elnöknek nem lenne szabad diktálnia, hogy a kormány képviselőinek miként kellene megoldaniuk az újságíró-gyilkosság után kialakult helyzetet. „Magunk keressük a megoldást, nincs szükségünk Kiska úrra” – mondta a kormányfő, aki szerint az elnök vélhetően „azzal sincs teljesen tisztában, mi áll a Szlovák Köztársaság Alkotmányában”.

„A politikai összefüggésekkel rövid időn belül foglalkozunk majd, a koalíciós partnereinknek pedig azt üzenem, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) felkészült a tárgyalásokra” – húzta alá Fico. Egyúttal leszögezte, a rendőrség mindent megtesz a kettős gyilkosság felderítése érdekében, s szüntelenül dolgoznak az ügyön. „Amennyiben a támadás az újságíró munkájával függ össze, akkor a demokrácia elleni támadásról van szó” – tette hozzá Fico.

Žitòanská: elfogadhatatlan, hogy a kormányfő összeesküvés-elméleteket terjeszt

Egy demokratikus országban teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök összeesküvés-elméleteket terjesszen – jelentette ki Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter Robert Fico kormányfő szavaira reagálva.

„A miniszterelnök úgy döntött, a legalapvetőbb ösztönökre intéz támadást, mégpedig összeesküvés-elméletekkel. Egy demokratikus országban ezt teljesen megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartom” – jelentette ki Žitòanská.

A Most-Híd állásfoglalásában úgy fogalmazott, a kormányfő „veszélyes útra lépett, ahonnan nem biztos, hogy van visszatérés”. A vegyes párt egyúttal arra szólítottal fel Robert Fico miniszterelnököt, kijelentéseivel ne lehetetlenítse el a kormány átalakításáról szóló tárgyalásokat.

Matoviè: Ficón nem segít, bárkire is próbálja hárítani a felelősséget

Robert Fico kormányfőn nem segít, bárkire is próbálja hárítani a felelősséget. Szlovákiában minden értelmes ember tudja, hogy tettével csak a figyelmet akarja elterelni magáról és a hozzá közel állókról mint a kettős gyilkosság potenciális megrendelőiről – jelentette ki Igor Matoviè, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼ANO) elnöke.

Matoviè úgy véli, Soros György nevének emlegetésével a miniszterelnök csak magára terelte a figyelmet. „Mindaz, amit tesz, csak azt bizonyítja, hogy az elkövetőket a kormányhivatalban kell keresni. Ellenkező esetben nem süllyedt volna ilyen mélyre” – mondta.

Ïuriš Nicholsonová: Fico megrémült

Robert Fico miniszterelnök nagyon megrémülhetett – reagált Lucia Ïuriš Nicholsonová, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője a kormányfő kijelentéseire.

„Robert Fico sajtótájékoztatóján épp megvádolta a köztársasági elnököt a kettős gyilkosságban és az állam destabilizációjában való részvétellel. Szerintem ez az ember úgy akarja elkerülni a börtönt, hogy bolondokházába záratja magát” – fogalmazott Ïuriš Nicholsonová párttársa, ¼ubomír Galko.

Forrás: MTI, TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS