HIRDETÉS

Fico: nincs okom felelősségre vonni a párt alelnökeit

hirek.sk 2017. november 10., 20:17
POZSONY. Robert Fico miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke örömmel venné, ha pártja színeiben több megyei elnököt és megyei képviselőt választottak volna meg, de mint pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott, ilyen a többségi rendszer, amivel semmit sem lehet kezdeni.

Robert Fico azt mondta, az Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD) továbbra is döntő politikai erőnek tartja. A kormányfő a hétvégi választásokat követően most először értékelte pártja teljesítményét. Ennek elmondása szerint az az oka, szándékosan tartott szünetet, hogy a választási eredmények közzététele után megfigyelje a kialakuló légkört.

„Az volt az érzésem, hogy egy olyan országban vagyunk, ahol kitört a polgárháború. A szerkesztőségek java része a választási eredmények értékelésének módja miatt inkább az ellenzéki pártok központjaira hasonlított” – fogalmazott Fico. Hangsúlyozta: Szlovákia a sajtószabadság szempontjából világviszonylatban az egyik legszabadabb országnak számít, de a szlovákiai sajtó ezzel nem tud jól gazdálkodni.

A párton belüli esetleges személyi változtatások kapcsán jelezte, hogy arról majd a decemberi turócszentmártoni (Martin) közgyűlésen lesz szó. „Nincs azonban okom arra, hogy a párt bármelyik alelnökét is felelősségre vonjam” – szögezte le.

Fico rámutatott, hogy a Smer-SD 88 megyei képviselőt szerzett, amely a legtöbb az összes párt közül. „Tehát azt akarom tudni, hogy a párt számára miért jelenthet fiaskót, ha a legtöbb képviselőt szerzi meg? Természetesen többet szerettem volna, ám jelentős a független jelöltek megerősödésének tendenciája” – fejtette ki.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy például a Szabadság és Szolidaritás (SaS) csak a képviselői helyek 3,6 százalékát, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) pedig azoknak hozzávetőleg 5 százalékát szerezte meg. „Ezt úgy interpretálhatják, ahogy akarják. Felteszem a kérdést: bukásnak minősül-e az, ha közvetlenül megválasztottak két smeres megyefőnököt, egyet pedig a támogatásunkkal, Besztercebányán. Világos, hogy többet akarnék, de ilyen a többségi rendszer” – ismételte meg.

Kormányfőként valamennyi polgárnak megköszönte a választási részvételt. „Meg vagyok győződve arról, hogy e mögött a három legmagasabb közjogi méltóság nyílt felhívásai álltak, továbbá az eredményt a szélsőségesség terjedésével kapcsolatos mozgósítás és a pártok közti küzdelem is befolyásolta. A megyei választások legitimitása nagyobb, mint amekkora a múltban volt” – húzta alá.

Fico szerint Szlovákia e választások során is bebizonyította, hogy hagyományos demokratikus országnak számít. „Nem vagyunk maffiaállam, hanem itt európai demokrácia van. Külföldön senki sem hánytorgathatja fel nekünk, hogy ezeket a belső demokratikus folyamatokat nem tudnánk megvalósítani” – tette hozzá.

A miniszterelnök egyúttal mindenkinek gratulált, akik a választások során sikeresen szerepeltek, sőt, azoknak is, akik most kudarcot vallottak. „Nagyra értékelem a szélsőséges erők vereségét. A fasizmus itt ólálkodik, ezért biztatónak tartom a választási eredményeket” – jegyezte meg.

A megválasztott megyei elnököknek együttműködést ajánlott fel. „Kormányfőként örülök a megye képviselőivel való együttműködésnek, mivel más miniszterelnököktől eltérően hagyományosan mindig kommunikáltam a megyékkel, meglátogattam őket, és ahol lehetett, kerestem a közös megoldásokat” – fogalmazott Fico.

O¼aNO: a Smer hatalma kezd összeomlani

Ahelyett, hogy Robert Fico elismerné vereségét, a megyei képviselők számával próbálja elfedni kudarcát a megyeelnökök esetében – reagált a kormányfő sajtótájékoztatóján elhangzottakra Veronika Remišová, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) képviselője.

„Tudatosítani kell, hogy a megyék helyzete teljesen más, mint a parlamenté. A valódi hatalom a megyefőnök kezében van, mert őt közvetlenül az emberek választják meg, ellentétben a kormány tagjaival, akik a parlamentnek felelnek” – fogalmazott Remišová.

Hozzátette, a sajtóban felbukkanó hírek, miszerint a Smer-SD-n belül a tagok egymás torkának esnek a választási eredmények miatt, arra engednek következtetni, hogy a párt hatalma kezd összeomlani. „Lehet, hogy a folyamat eltart még vagy öt évig, de a jelei már láthatók. Az emberek világosan megmondták, elegük van abból, ahogy az országot és az egyes régiókat irányítják” – mondta Remišová.

SaS: Fico nem fedheti el a tényeket

Robert Fico miniszrerelnök elvesztette a megyei választásokat, és hiába mutogat kínos grafikonokat, a tényeket nem fedheti el – fogalmazott az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) a kormányfő pénteki sajtótájékoztatójára reagálva.

„Az előző választások után a Smernek hat megyeelnöke volt, jelenleg már csak kettő. Az ellenzéknek az előző választások után egy megyefőnöke volt, most már öt van. A Smer támogatásával induló elnökjelöltek összesen 284 560 szavazatot gyűjtöttek össze. A demokratikus ellenzéki összefogás jelöltjei 357 409 voksot kaptak, tehát 72 ezerrel többet, mint a Smer jelöltjei” – fejtette ki az SaS.

Az ellenzéki párt szerint a jobboldali demokratikus erők a megyei választások előtt képesek voltak összefogni, s legyőzni a Smer-SD-t, amely 88 képviselői helyet szerzett meg, de a „demokratikus jobboldali alternatíva pártjai” 105 képviselőt juttattak a megyei képviselő-testületekbe.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS