HIRDETÉS

Fico elleni bizalmatlansági indítvány – Az ellenzék ezúttal sem járt sikerrel

hirek.sk 2017. február 17., 00:54
POZSONY. A parlamentben folytatódik a Robert Fico miniszterelnök menesztését célzó rendkívüli ülés, amelyet 42 ellenzéki honatya hívott össze a magas energiaárakkal kapcsolatos botrány miatt. A képviselők jóváhagyták, hogy 19 óra után is tárgyalni fognak. Az ülés éjjel fél egy után ért véget. Meglepetés ezúttal sem történt, az ellenzéki indítvány nem járt sikerrel, a 130 képviselőből 60-an szavaztak Robert Fico leváltására.

A rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményező javaslatot 42 ellenzéki honatya (O¼aNO-NOVA, Család vagyunk, Szabadság és Szolidaritás) írta alá, s azt keddre, február 14-re hívták össze. Andrej Danko (SNS) házelnök azonban nem sokkal az ülés kezdete után megszakította azt. Ezt azzal indokolta, hogy Igor Matoviè, az O¼aNO-NOVA vezetője – akinek ismertetnie kellett volna a Robert Fico leváltását kezdeményező javaslatot – vizuális segédeszközöket hozott magával, amit tilt az új házszabály.

Az ellenzék azért akarja leváltani a kormányfőt, mert nem tartotta be nyilvánosan tett ígéretét, miszerint megmaradnak a stabil energiaárak, és ezzel véleményük szerint hátat fordított az embereknek. „Beültette a saját embereit az energetikai vállalatok elnökségébe és felügyelő tanácsába, akik ezután precedens nélküli módon csapták be az embereket. Ezt követően a csalást tartósan takargatta, védelmezte, az emberekkel azt akarta elhitetni, hogy a 2016-os évhez képest több száz százalékkal felemelt számlák tulajdonképpen alacsonyabbak, mint az előző éviek. Az ellenzéki képviselők felszólítását a hiba kijavítására ignorálta, és nyilvánosan megalázta az ellenzéki honatyákat azért, hogy igyekeztek segíteni az embereknek” – olvasható a javaslatban.

Az ellenzéki honatyák azt is kifogásolják, hogy Fico nem hajlandó visszahívni tisztségéből Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági minisztert, illetve nem váltja le pártja jelöltjeit az energetikai cégek elnökségében és felügyelő tanácsában. Szerintük a kormányfő ezzel a cselekedetével nem tartotta be nyilvánosan tett ígéretét, becsapta a választóit és Szlovákia többi polgárát is, pedig az érdekeiket kellett volna védelmeznie.

Az ellenzék szerint nem elég Jozef Holjenèík, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) vezetőjének leváltása. Ez szerintük csak akkor lenne elég, ha valóban független állami hivatalnokról lenne szó és az energetika területén kialakult káosz csak valamilyen műszaki kudarc lenne.

Utoljára a Bašternák-ügy miatt kezdeményezték Robert Fico leváltását. A kormányfő úgy nyilatkozott, a mai kezdeményezést értelmetlennek tartja. „Az ellenzék nehezen tűri el, hogy a kormány képes beavatkozni, amikor más kudarcot vall, ahogy ez a független szabályozó energiaárakkal kapcsolatos döntése során történt” – mondta a TA3 televízió műsorában Robert Fico. Hozzátette, visszataszítónak tartja, amit az ellenzék a parlamentben művel. „Nem akarnak semmi mást, csak káoszt és a kormánykoalíció széthullását. Ma életbevágóan fontos a stabilitás Szlovákia jövője szempontjából” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök közölte, nem teljesíti az ellenzéki képviselők azon követelését, hogy váltsa le a gazdasági minisztert, mivel nem lát erre okot. „Nagyon rossz politikai rendszer lenne, ha az ellenzék ujjal mutogatna egy miniszterre, s a kormányfő azonnal leváltaná. Semmiféle okom nincs rá. Ellenkezőleg. A gazdasági miniszter teljes bizalmamat bírja, nagyon keményen dolgozott, hogy az Árszabályozási Hivatal hibáját helyrehozza” – szögezte le Fico.

Matoviè szerint nem gond, hogy az idős cseh néni fényképét használták

Az elhunyt cseh nő hozzátartozóinak nincs kivetnivalójuk azzal szemben, hogy az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek az idős hölgy fényképét használták fel illusztrációs példaként. Ezt Igor Matoviè, az O¼aNO-NOVA vezetője jelentette k, miután telefonon beszélt a 2013-ban elhalálozott, Morvaországból származó nő fiával.

Szerdán, február 15-én Robert Fico hívta fel a figyelmet a tényre, hogy nem egy konkrét szlovák állampolgárról van szó, akinek magas villanyszámlát kézbesítettek. Fico azt állította, hogy az ellenzék probléma nélkül használta fel egy olyan külföldi állampolgár fényképét a belpolitikai küzdelem során, aki már nincs közöttünk. „Ez olyan komoly tapintatlanság, hogy személyesen beszéltem telefonon Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel, akitől elnézést kértem a cseh állampolgár arcával történt visszaélésért. Telefonon beszéltem a hölgy fiával is, tőle is elnézést kértem” – mondta szerdán Fico.

Matoviè csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy minden másképp van. „Ma reggel telefonon felhívtam az elhalálozott idős nő fiát, és ő elszörnyűködve mondta, nem érti, hogyan élhetett vissza így Robert Fico az elhunyt idős hölggyel. A férfi már szerdán megmondta Robert Ficónak, neki mindegy, ki használja fel a fényképet, és ezt biztosan nem tudatosan tette. És ha valaki felhasználta a fényképet, ő semmit nem akar az illetőtől“ – ismertette a telefonálás részleteit Matoviè.

Az elhunyt idős nő fia szerint éppen a szlovák kormány élt vissza a helyzettel. A férfi állítólag azt mondta Matoviènak, hogy tőle nem kell elnézést kérnie. „Egyúttal elmondta, gondolkodás nélkül engedélyt ad nekünk a fénykép használatára. Azt kívánta nekünk, jól végződjön a történet, és csináljunk rendet Szlovákiában“ – mondta Matoviè. Az O¼aNO-NOVA vezetője az új tények alapján azt állítja, nem ő, hanem Robert Fico viselkedett „cinikus hiénaként”.

Matoviè: Fico elárulta a szociáldemokráciát

Igor Matoviè szerint Robert Fico kormányfőt tavaly december 1-je óta folyamatosan tájékoztatták – a sajtó, az ellenzéki képviselők és az energetikai szakemberek – arról, hogy 2017-ben növekedni fognak az energiaárak. Az ellenzéki honatya szerint Robert Fico ennek ellenére 7 hétig nem foglalkozott a problémával.

„Hét hétig abban bízott, hogy az emberek befizetik a számlájukat és valahogy elfogadják a csalást. Csak 7 hét után kapitulált” – jelentette ki Matoviè a parlament rendkívüli ülésének elején. Matoviè a miniszterelnök leváltását kezdeményező javaslat beterjesztőjeként szólalt fel, már több mint 2 órája indokolja a miniszterelnök menesztésére tett javaslatot.

Matoviè szerint Fico csak 2017. január 18-án kezdett el foglalkozni az üggyel, vagyis december 1-hez képest 49 napot, 7 hetet késett az ügy megoldásával. „49 napig elárulták az embereket. Elárulták a szociáldemokráciát, mert az szociális érzékenység azt jelenti, hogy a szegényekkel, nem pedig a gazdagokkal érzünk együtt“ – folytatta a kritikát Matoviè. Szerinte a kormányfő viselkedésével azt árulta el, ami pártja nevében található, illetve azt, amivel bejutott a parlamentbe.

„Ön elárulta a szociáldemokráciát. Amikor az ellenzék rendkívüli ülést hív össze, nem szégyelli nyilvánosan kijelenteni azt, hogy az ülés bohóckodás, káosz, rendetlenség és cirkusz” – fogalmazott Matoviè. „Rendetlenséget és cirkuszt jelent az, ha tükröt állítunk Ön elé?” – tette fel a kérdést.  Egyúttal arra emlékeztette a kormányfőt és a teljes kormányt, hogy a koalíciós pártok a kormány programnyilatkozatában elfogadták, hogy „a kormány hangsúlyozottan támogatni fogja a veszélyeztetett fogyasztók védelmét, beleértve az energetikai szegénység megoldását”. Ennek ellenére Fico megengedte, hogy az embereknek jóval magasabb számlákat állítsanak ki, mint a múltban – mutatott rá az ellenzéki képviselő.

Igor Matoviè röviddel 16 óra után fejezte be csaknem háromórás beszédét. Robert Fico kormányfő csaknem egész idő alatt a teremben volt, hallgatta a felszólalást, majd ő is szólt a képviselőkhöz.  

Fico: az ülés célja a konfliktus elmélyítése

A rendkívüli parlamenti ülés célja tovább mélyíteni a konfliktust és még nagyobb apátiát ébreszteni a közvéleményben a standard politikai pártok iránt – jelentette ki felszólalásában Robert Fico miniszterelnök.

„A koalíciós képviselőkhöz fordulok, főként a Smer-SD képviselőihez, hogy nem hagyják magukat belerángatni ebbe. Tudjuk, mi Igor Matoviè célja. A káosz és a felfordulás, hisz mást nem is tud nyújtani. Arra kérem a képviselőket, menjenek, foglalkozzanak valamilyen normális munkával” – fogalmazott Fico.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy 1992 júniusában, amikor a politikusok elkezdtek dolgozni a szlovák alkotmányon, a vita tárgyát képezte a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány intézménye is. „Abból indultunk ki, hogy egy rendkívül komoly intézményről van szó, amelyet csak kivételes esetben alkalmaznak. Csak és kizárólag az alkotmány iránti tiszteletemnek köszönhető, hogy ma még itt vagyok önök között” – jelentette ki.

Matoviè háromórás beszéde kapcsán a kormányfő megjegyezte, a képviselőnek olyan dolgokról kellene beszélnie, amihez ért is. Mint fogalmazott, Matoviè három órán keresztül beszélt a semmiről, az elhangzottak „egyike sem érintett minket”. Példaként említette, hogy a honatya azzal vádolta őt, leállította a Szlovák Villamos Művek osztalékainak kifizetését, a pénzt pedig a mohi atomerőmű építésére használta fel. „Ne bolondozzon, ez a 2005-2006-os privatizáció része volt, amit Ivan Mikloš írt alá” – mondta Fico.

A miniszterelnök az energiaár-botrány kapcsán megismételte, hogy a kormánykoalíció politikai nyomást gyakorolt az Árszabályozási Hivatalra, amely alapján megváltoztatták az eredeti határozatokat. „Ezeket figyelemmel kísérjük, mivel a kormának közvetlenül nincs lehetősége beavatkozni az árakkal kapcsolatos eljárásokba. Ha nem orvosolják a sérelmeket, ismét arányos nyomást gyakorlunk majd” – szögezte le.

A kormányfő felszólalását követően 21 képviselő jelezte, hogy be szeretne kapcsolódni a Robert Fico elleni bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos vitába. Ha elmondták beszédeiket, további honatyák is jelezhetik szóban, hogy ők is felszólalnának.

Kiššová: Fico okozta a káoszt

Robert Fico cselekedeteivel káoszt okozott, illetve az energiaárak összeomlását, miközben a kormány azt ígérte, stabil árakat biztosít Szlovákiában. Mi több, az embereket a számlafizetés elmulasztására biztatta, nem tudatosítva, mekkora károkat okozhat – jelentette ki Jana Kiššová, a Szabadság és Szolidaritás képviselője. „Robert Fico vitt minket a rendkívüli helyzetbe, mégpedig tetteivel, kijelentéseivel, cselekedeteivel, illetve azzal, hogy nem cselekedett, hallgatott, s ezzel az energiaárak terén hatalmas káoszt, szó szerint összeomlást okozott” – fogalmazott a képviselő.

Kollár: a 2016-os árak is az emberek meglopását jelentik

Boris Kollár, a Család vagyunk mozgalom vezetője úgy véli, már a 2016-os szintnek megfelelő energiaárak is az emberek meglopását jelentik. Legalább 30 százalékról van szó – jelentette ki Kollár felszólalásában. „Amikor Fico kormányfő az árakra reagálva leváltotta az Árszabályozási Hivatal vezetőjét, Jozef Holjenèíkot, azt mondta, hogy megoldotta a problémát, az árak visszatérnek a 2016-os szintre, így minden rendben van. Semmi sincs rendben” – szögezte le Kollár hozzátéve, szerinte a 2016-os árakkal ugyanúgy meglopják az embereket, mint a 2017-esekkel akarták.  „Mindannyinkat megloptak már a 2016-os évben is, minimálisan 30 százalékkal” – jelentette ki, s összehasonlította a hazai energiaárakat a környező országokkal.

Fico kormányfő marad

A tanácskozás az éjszakába nyúlva folytatódott. Éjjel fél egy is elmúlt, mikor elhangzott az utolsó felszólalás is. A vita így közel 12 órán át tartott, s abban 27 képviselő szólalt fel. A bizalmatlansági indítványról szóló szavazás nem hozott meglepetést. A parlamenti matematika ezúttal sem engedett az ellenzéki szándéknak. A 130 jelen lévő képviselőből 60-an szavaztak Robert Fico leváltására, így a bizalmatlansági indítvány nem járt eredménnyel.

0 HOZZÁSZÓLÁS