HIRDETÉS

Fico: a három legjobb év előtt állunk

hirek.sk 2018. február 05., 17:34
POZSONY. A szlovák gazdaság különösen jól teljesít majd az elkövetkező években, a bruttó hazai termék növekedése el fogja érni a 4 százalékot – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök hozzátéve, ennek köszönhetően készítheti a következő szociális intézkedéscsomagot.

„A három legjobb év előtt állunk” – összegezte Robert Fico a Peter Kažimír pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az idén a GDP 4,2 százalékkal kellene, hogy emelkedjen, a következő évben pedig 4,5 százalékkal, 2020-ban pedig 4 százalékkal. A fő húzóerő továbbra is a hazai fogyasztás lesz, ami a növekvő foglalkoztatottságnak és a bérek növekedésének köszönhetően egyre emelkedik. A nominális béreknek az idén 5 százalékkal kellene emelkedniük, ami az utóbbi tíz évben a legmagasabb növekedése lenne – ismertette.

A pozitív gazdasági növekedést szeretné a kormány kihasználni és bemutatni néhány olyan kérdéskört, melyekkel az idén kíván foglalkozni. Közülük az egyik a bértáblázat reformja, a duális képzés aktív támogatása, illetőleg alternatívák keresése az ipar számára.

Szlovákia pillanatnyilag az Európai Unió egyik legerősebb ipari országa, ám az elkövetkező években az ágazat az egyre növekvő automatizálás nyomásának hatása alá kerül. „Alternatívákra van szükség. véleményem szerint ez az alternatíva az idegenforgalom” – jelentette ki Fico.

A miniszterelnök kijelentette, a kormány nem zárkózik el a hazai turizmus különféle eszközökkel való támogatásától, ilyen lehet például az utazási utalvány vagy a turizmusra kivetett áfa csökkentése. „Remélem, hogy gazdasági eredményeink tükrében rövid időn belül konkrétabb dolgokat is mondhatok” – fűzte hozzá.

Év végéig minden számlát kifizetünk

Minden egyes kollégiumi felújítással kapcsolatos számlát kifizetünk, melyeket a rektorok vagy a diákok 2018. december 31-ig benyújtanak – jelentette ki a korábbi, erősen bírált tízmillió eurós támogatási javaslat margójára Robert Fico miniszterelnök a pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

„Sajnálom, hogy a segítő kéz politikáját elutasítják. Miután keresztülmentünk egy kormoly gazdasági válságon, konszolidáltuk az állam pénzügyeit, most javaslatot teszünk a kollégiumok támogatására” – mondta a kormányfő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormányprogramban megtalálható a főiskolai intézmények és kollégiumok legsürgetőbb szükségletei kielégítésére szolgáló pénzügyi keret kialakítása, megfelelő áttekinthetőség mellett. „Az első félévre felajánlottunk egy tízmillió eurós keretet, a következő félévre a második tízmilliót. Mindemellett beindítjuk a középületek szigetelésére irányuló programot. Sajnálom, hogy a nevezett program vissza lett utasítva” – jegyezte meg Fico.

Egyúttal kijelentette, minden egyes kollégiumi felújítással kapcsolatos számlát, melyeket a rektorok vagy a diákok 2018. december 31-ig benyújtanak, kifizetünk. „Javaslom a rektoroknak, találkozzunk december 31-én, hogy a felújításról közös leltárt készítsünk” – tette hozzá.

Tízmillió euró, illetőleg ugyanolyan összeg garancia nélkül nem jelenti a kormányfő 2015. évi ígéretének betartását, csupán tapasz az ország elrettentő állapotának kozmetikázása – nyilatkozta az elmúlt héten Lovász Bálint, a Főiskolai Hallgatók Tanácsának (ŠRVŠ) elnöke. A kassai egyetemek rektorai örömmel üdvözölték a kollégiumok felújítása kérdésének újbóli megnyitását, illetőleg, hogy a rekonstrukcióra az ígértnél több pénz jut. A kollégiumok felújításának 2016-ban végzett becslése szerint a felújításhoz nagyjából 300 millió euróra lenne szükség – emlékeztetett a Szlovák Rektori Konferencia (SRK).

Kažimír: a külföldi befektetők kezdenek kijózanodni

Egyes külföldi befektetők már kezdik tudatosítani, hogy Szlovákia nem az olcsó munkaerő hazája – mondta Peter Kažimír pénzügyminiszter a Robert Fico kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyi tárca vezetője példaként a dél-koreai Samsung társasággal kapcsolatos híreket említette, melyek szerint a társaság Vedrődről (Voderady) galántai gyárába helyezi át a gyártást. Kažimír elmondta, kapcsolatban áll a nagy munkáltatókkal, s azt veszi észre, hogy „kezdenek kijózanodni” egyes külföldi befektetők, akik az olcsó munkaerőre építették üzleti modelljeiket. Egyúttal hangsúlyozta, ez nem csak Szlovákia problémája. „Nekünk a produktivitásra és a minőségre kell ügyelnünk” – jelentette ki.

Robert Fico is leszögezte, a gazdasági növekedést nem lehet az olcsó munkaerőre építeni. „Aki az olcsó munkaerőre alapozza az ország gazdasági sikerét, az a szegénység és a hatalmas különbségek számára épít alapot. Örülök, hogy a cégek közötti kannibalizmus a bérek növekedéséhez vezet” – jelentette ki Fico, s megismételte, a kormány arra törekszik majd, hogy a minimálbér a jövő év elejétől meghaladja az 500 eurót.

A kormányfő szerint az idén 40 ezer új munkahelynek kellene létrejönnie. Egyúttal hozzátette, e tekintetben a valóság évente túlszárnyalja a prognózisokat.

Forrás: hnonline.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS