Fico: a dolgozó ember kerül figyelmünk középpontjába

hirek.sk 2017. január 11., 16:21
POZSONY. A kormány figyelmének középpontjába a dolgozó ember kerül – közölte Robert Fico miniszterelnök Ján Richter munkaügyi miniszter társaságában a kormány mai ülését követően, amelyen egyebek mellett a foglalkoztatottsági szolgáltatásokról szóló törvény módosítását is jóváhagyták.

„Érdeklődésünk középpontjába elsősorban az az ember kerül, aki dolgozik. Érdekelni fognak bennünket a bérezési feltételek, a munkafeltételek, a munkabiztonság, az egészségügyi feltételek. Azokkal is foglalkozunk majd, akik nem találnak állást, de valójában érdeklődnek a munka iránt. Nem fogjuk viszont támogatni azokat az embereket, akik visszaélnek a szociális rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Sajnos egyre több az ilyen eset” – mondta Robert Fico kormányfő.

A munkaügyi minisztérium olyan intézkedéseket készített elő, amelyek korlátoznák a munkaügyi hivatalokban nyilvántartott álláskeresők megbízási szerződés alapján történő munkavállalását. A tervezett módosítás szerint évi 40 napban szabnák meg a felső határt. Jelenleg az emberek dolgozhatnak megbízási szerződés alapján és egyidejűleg nyilvántartott álláskeresők lehetnek, de havi keresetük nem lépheti túl a 148,57 eurót. A munkaügyi tárca szerint a 40 nap elegendő hosszúságú idő arra, hogy az ember ne felejtse el a munkavégzési szokásokat.

A munkaügyi tárca továbbá javasolja az olyan munkaadónál történő munkavégzés kizárását, akinél az adott személy munkanélkülivé válása előtt dolgozott. Az álláskeresőknek emellett legkésőbb munkába lépésük előtt egy nappal be kell majd mutatniuk a munkaügyi hivatalnak a megbízási szerződést, illetve ezt követően ki kell mutatniuk a munkáért kapott jövedelmet. Ha az adott személy megszegi ezt a rendeletet, kizárhatják őt az álláskeresők nyilvántartásából. A minisztérium továbbá azt javasolja, hogy továbbra is a létminimum 75 %-a maradjon az ilyen feltételek melletti munkavégzés jutalmának felső határa.

A munkaügyi tárca szerint a törvénymódosítás nagyobb motivációt jelent majd az álláskeresők számára, hogy fogadják el és meg is tartsák a munkaügyi hivatal által közvetített munkahelyet. Ezt azáltal akarja elérni, hogy amennyiben az érintett személy egy hónapnál rövidebb idő előtt távozik a számára közvetített munkahelyről, akkor a következő hat hónap során nem kerülhet ismét az álláskeresők nyilvántartásába. Ez nem vonatkoznak azokra az esetekre, amikor a munkaviszony egészségügyi okok miatt szűnne meg.

Az utóbbi években kb. 60 000 volt azon személyek száma, akik nyilvántartott álláskeresőként megbízási szerződés alapján dolgoztak. A Munkaügyi Felügyelet a munkaügyi hivatalokkal együtt már hosszú ideje arra figyelmeztet, hogy ezzel tömegesen élnek vissza az emberek, így fedezik az illegális munkavégzést. Csak a tavalyi évben 241 000 személy került a munkaügyi hivatalok nyilvántartásába, közülük onnan csaknem 40 000 személyt tettek ki, mivel dolgozni kezdtek, majd három hónapon belül újra kérték felvételüket az álláskeresők nyilvántartásába. Egyharmaduk ezt egy hónapon belül tette meg. A munkaügyi tárca szerint a javasolt intézkedés a spekulációk számát csökkentené a munkaügyi hivatal által közvetített munkákkal kapcsolatban.

Akkor is kikerülhet a munkanélküli személy az álláskeresők nyilvántartásából, ha az illető elutasítja a részvételt olyan programban, amely segíthetne neki a munkaerőpiacon történő érvényesülésben. Ezek közé tartozik a tanácsadás, az átképzés vagy az aktivációs munka, amelyet a munkaügyi hivatalok kínálnak.

A törvénymódosítás által megszűnne az egyidejű munkavégzés és az abszolvens gyakorlat vagy az önkéntes aktivációs tevékenység végzése. Az abszolvens gyakorlatot és az önkéntes szolgálatot a törvényjavaslat szerint legfeljebb heti 20 órában lehet majd végezni. Ugyanakkor a végzősök olyan területen is végezhetik majd a gyakorlatukat, amely nem feltétlenül felel meg a végzettség fokának és szakának.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS