Fico: 2017 a cselekvés éve lesz

hirek.sk 2017. január 10., 15:29
POZSONY. Az idei esztendő a cselekvés éve lesz, a kormány meg fogja valósítani a tervezett legjelentősebb szociális intézkedéseket – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök kedden pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánytagjaival együtt tartott sajtótájékoztatón.

„A 2017-es év folyamán minden energiánkat a hazai frontra kívánjuk összepontosítani. Az extrémizmus és a dilettantizmus legjobb akadálya, ha az emberek bíznak a kormányzati struktúrában, ha bíznak abban, hogy képes eredményeket elérni, illetve legfőképpen, ha a jó gazdasági eredmények tükröződnek a mindennapi életben is” – fogalmazott Robert Fico. Hozzátette: 2017 az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) számára a cselekvés éve lesz.

A kormányfő szerint az a közös az intézkedésekben, amelyeket miniszterei szándékoznak átültetni a gyakorlatba, hogy mindegyik baloldali. „A Smer-SD baloldali szociáldemokrata párt, és ilyen jellegű politikát kívánunk folytatni” – szögezte le Fico.

A miniszterelnök ismét kiemelte a soros szlovák uniós elnökség sikerét, illetve rámutatott a tavalyi kormányalakításra, „történelmi kompromisszum kormányának” nevezve a létrejött kabinetet. Fico szerint a különbségek ellenére rendkívül stabil. A kormányfő ezért ismét kizárta az előre hozott választások lehetőségét.

A kormány tervezett idei intézkedéseinek vázlatát az egyes minisztériumok vezetői ismertették.

Ján Richter munkaügyi, szociális- és családügyi miniszter kiemelte: el akarják érni, hogy mindenki, aki munkát akar, hozzá is juthasson. Lépéseket tesznek ugyanakkor annak érdekében, hogy a minimálbér és a szociális segély közti különbség egyre jobban érezhető legyen, miközben előbbi összegének emelkedése ütemesebb lesz. „Nem pénzt osztogatni készülünk, hanem motiválni akarjuk az embereket” – szögezte le.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter súlyponti tervként ismertette, hogy a kormány idén 70 millió eurót fektet be a kórházhálózat megújításába.

Peter Pellegrini, az informatizálásért és beruházásokért felelős kormányalelnök azt mondta, kiterjesztik azon járások számát, amelyek felzárkóztatásával – elsődlegesen az uniós strukturális alapok nyújtotta lehetőségeket kihasználva – kiemelt szinten akarnak foglalkozni, valamint felgyorsítják az internet-hozzáférés szempontjából az ország térképén fehér foltnak számító területek felszámolását is.

Peter Žiga gazdasági miniszter azt ígérte, „fair” és stabil szinten tartják az energiahordozók fogyasztói árait, valamint olyan projekteket indítanak be a legelmaradottabb régiókban, amelyek 26 ezer új munkahelyet hoznak létre. Ugyancsak munkahelyteremtést ígért a kreatív ipar támogatása révén Marek Maïariè kulturális miniszter, aki elmondta: az ágazatban erre a célra az idén 50 millió eurót fordítanak.

Robert Kaliòák belügyminiszter tárcája célkitűzéseit ismertetve arról beszélt, hogy folytatják a rendőri jelenlét megerősítését a problémás régiókban, valamint ezekben a térségekben szorosabbra fűzik az együttműködést a helyi önkormányzatokkal. A belügyminiszter elsődleges célnak nevezte a migrációs válság kezelését. Azt mondta: bízik benne, hogy az unió menekültbetelepítési kvótáit az idén sikerül „végleg eltemetni”.

Forrás: TASR, MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS