Felújították Sztáray Irma sírját

Hírek.sk , hirek.sk | TASR 2019. május 10., 10:44

Felújították Sztáray Irma sírját a szobránci temetőben. Visszahelyezték rá azt a restaurált szobrot is, amely eddig a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt, római katolikus templom mellett állt.

Sztáray Irma és Erzsébet királyné Fotó: archívum

Sztáray Irma, Erzsébet (Sisi) osztrák császárné és magyar királyné udvarhölgyét egy sírboltba temették a Sztáray és a rokon Török család más tagjaival.

„Az egész sír, illetve a családi sírbolt gránitkőből van. Úgy gondoltuk, Irma sírjára helyénvaló lenne egy nemesebb kőzetet választani, ezért a drágább vörös gránit mellett döntöttünk”

- magyarázta Ján Švec-Babov, a római katolikus plébánia esperese. Hozzátette: a sírkő felújított formáját Darina Varcholovával és Ferdinand Horváthtal együtt tervezték meg.

A restaurált szobor, amelyet visszahelyeztek Sztáray Irma sírjára, carrarai márványból készült, és 500 kilogrammot nyom. Az esperes elmondása szerint a másolata a Russay villában berendezett, Sisi udvarhölgyéről szóló állandó kiállításon tekinthető meg.

Sztáray Irma 1863-ban született a nagymihályi járásbeli Sztára községben. Udvarhölgyként a királynét több útjára is elkísérte 1894 és 1898 között. Tanúja volt a Sisi ellen a Genfi-tó partján elkövetett merényletnek és a királyné halálának is. Ezt követően Sztáray Irma visszavonultan élt a ma már nem létező szobránci kastélyban, itt is halt meg 1940. szeptember 3-án.

A sírbolt felszenteléséről már korábban tudósítottunk:

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS