HIRDETÉS

Féltette életét Ernest Valko

hirek.sk 2018. február 04., 10:50
POZSONY. A meggyilkolt Ernest Valko ügyvéd házában nem rendelkezett széffel, sem nagyobb pénzösszeggel, ám halálát megelőzően féltette életét – közölte O¾ga Valková, aki a héten tanúként vallott a rendőrségen volt férje meggyilkolása ügyében.

„A rendőrség véleménye szerint rablótámadásról volt szó, amely során a férjem védekezett, s ennek következményeként lőtték le. Ezt közölték velem“ – mondta O¾ga Valková röviddel a rendőrségen tett tanúvallomását követően. Szerinte most „egyszerűen bizonyítani kell, hogy melyikük lőtt”.

A rendőrség a tett helyszínén, Ernest Valko pozsonylimpaki (Limbach) házában már rekonstruálta a történteket. „Erről még csak nem is kérdeztem. Én úgy vélem, hogy ez már inkább annak bizonyításáról szólt, hogy hogyan is történt az egész valójában, ami a vádlottakat illeti“ – mondta O¾ga Valková.

Az ügy esetleges lezárulásának idejével kapcsolatosan nem tudott tájékoztatni. Maga is kérdésesnek tartja, hogy volt férje valóban rablótámadás áldozatául esett. „Nagyon nehéz elhinni, hogy egy olyan ember esetében, mint amilyen Ernest Valko volt, ilyen szerencsétlen egybeesések vetettek volna véget az életének. Az első pillanatban mindig az merül fel az emberben, hogy olyasvalakinek esett áldozatául, akinek az útjában állt“ – mondta. Emlékeztetett, hogy a gyilkosságot követően a helyszínen maradt az ügyvéd pénztárcája, miközben odahaza nem volt széf. „Ez már a rendőrség és a vádlottak dolga, hogy ennek kapcsán nyilatkozzanak“ – mondta. Saját bevallása szerint ugyanakkor férje féltette az életét. „Fegyvert is hordott, ez közismert dolog volt, a viselkedéséből is világos volt. Olykor úgy nyilatkozott, hogy a vele szembenállók mindenre képesek“ – mondta O¾ga Valková.

Jaromír Èižnár legfőbb ügyész 2017 októberében tájékoztatott arról, hogy a vizsgálótiszt két személlyel, Jozef R.-el és Jaroslav K.-val szemben tett vádemelési javaslatot Ernest Valko meggyilkolása ügyében. Előbbit gyilkossággal, utóbbit rablással vádolva. Jozef ekkor egy másik bűncselekmény kapcsán éppen szabadságvesztését töltötte, míg Jaroslav, ugyancsak egy másik bűncselekmény kapcsán vizsgálati fogságban volt.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány közlése szerint a vádlottak még 2010 októberében határozták el, hogy megkísérlik kirabolni Ernest Valkót. 2010. október 8-án, 18 óra tájékában a vádlottak megközelítették az ügyvéd házát, majd megvárták, hogy hazaérjen. Azt követően, hogy Valko a házba lépett, mindketten utána eredtek és behatoltak. „Jozef R.-nek lőfegyvere volt és meglőtte az áldozatot. A mellkasa bal oldalán találta el, amivel halálos sebesülést okozott neki” – írta le Gašpar még 2017-ben a történteket. A rablók elmenekültek az ügyvéd házából és a rendőrség szerint semmit sem vittek el. A rendőrség és az ügyészség is hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény elkövetésének vélhető indítéka vagyonszerzés volt.

Forrás: TASR, sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS