Felmérés: továbbra is a Smer-SD a legnépszerűbb

hirek.sk 2014. január 09., 11:45
POZSONY. A választópolgárok többsége továbbra is az Irány-Szociáldemokráciának szavaz bizalmat. A MEDIAN SK közvéleménykutató ügynökség legújabb felmérése szerint ha mostanában tartanák a parlamenti választásokat, akkor a kormánypártra az emberek 42,8 százaléka szavazna, ami a Smer-SD számára az előző felmérés végeredményétől 1,2 százalékkal kedvezőtlenebb.
A felmérés során a 2. helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,6 százalékkal végzett, ami 2,3 százalékkal jobb az előző eredményénél. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 0,6 százalékkal javított a korábbi eredményén, ez idő tájt a válaszadók voksainak 10,4 százalékát szerezné meg – írja a TASR hírügynökség.

Három párt támogatottsága csökkent. Azok közül a Most-Híd vegyespártot jelenleg a választópolgárok 6,3 (korábban 7), az Egyszerű Embereket és Független Személyiségeket (O¼aNO) 6 (előzőleg 7,9), a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) pedig 5,1 (múltkor 5,2) százaléka támogatná.

Nem jutna be a parlamentbe a csupán 4,9 százalékot elérő Szabadság és Szolidaritás (SaS). Mindössze 0,2 százalékkal kevesebb vokssal e párt mögé kerülne a Mi Szlovákiánk Néppárt (¼udová strana Naše Slovensko). A Magyar Közösség Pártját (MKP) a megkérdezett polgárok 4,3 százaléka választaná. A további pártok illetve mozgalmak még 3 százalékot sem szereztek volna.

A parlamenti választásokon biztosan részt vett volna a válaszadók 29,6 százaléka, miközben 33,5 százalékuk nem járult volna az urnákhoz. Ez alkalommal a polgárok 4,3 százaléka bizonyult döntésképtelennek a saját részvételét illetően. E felmérést tavaly november 11. és december 15. között 1107 (18-79 éves) személy közreműködésével végezték.
Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS