Felmérés - kilenc párt jutna a parlamentbe

hirek.sk 2015. december 22., 15:12
POZSONY. Ha decemberben tartották volna a parlamenti választásokat, 38,5 százalékos eredménnyel ismét az Irány – Szociáldemokrácia győzött volna – derül ki a Szociális Elemzések Intézete december elején készült felméréséből. Az ASA felmérése szerint 6,3 százalékkal a Most-Híd és 5,1 százalékkal pedig az MKP is bekerült volna a parlamentbe.

Második helyen 10,8 százalékos választási aránnyal a #Háló (#Sie) végzett volna, a harmadik helyet pedig a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerezte volna meg a szavazatok 7,9 százalékával. Negyedik helyen a voksok 6,5 százalékával a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), ötödik helyen pedig a Most–Híd (6,3 %) került volna a parlamentbe. A hatodik hely a voksok 5,7 százalékával az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) – Új Többség (NOVA) koalícióé lett volna, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,5 százalékkal a hetedik, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt pedig 5,2 százalékos eredménnyel a nyolcadik helyen került volna a parlamentbe.

5,1 százalékos választási eredménnyel a Magyar Közösség Pártjának képviselői is bekerültek volna a törvényhozásba, s így a parlamenti küszöböt összesen kilenc párt lépte volna át.

A voksok 1,4 százalékával parlamenten kívül rekedt volna a Mi Szlovákiánk–Néppárt (¼S – NS), a TIP (1,2 %), egy százalékos eredménnyel Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) és a voksok ugyancsak egy százalékával a SKOK is. A lakosság 3,9 százaléka egyéb más pártokra adta volna szavazatát.

A felmérés december 11-16. között készült 1079 tizennyolc éven felüli személy bevonásával. A Szociális Elemzések Intézete (ASA) a közvélemény-kutatás során arra volt kíváncsi, döntött-e már a lakosság, részt vesz-e a 2016. március 5-i parlamenti választásokon. A megkérdezettek 58,6 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egészen biztosan, illetőleg nagy valószínűséggel elmegy választani, a maradék 41,4 % viszont nem megy, illetőleg még nem döntötte el, részt vesz-e vagy elutasítja a választásokon való részvételt.

Azoknak, akik válaszukban kijelentették, hogy részt vesznek az elkövetkező választásokon, átadták a 23 pártot - a sorsolás sorrendjében - tartalmazó listát az alábbi kérdéssel együtt: „Melyik politikai pártra szavazna?“ A felmérésből az is kiderül, hogy a választásokon biztosan, illetőleg nagy valószínűséggel részt venni kívánók 22,1 százaléka még nem döntötte el, melyik pártra adja voksát.

 

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS