Felmérés: a KDH megelőzné a Most-Hidat, Kotleba erősödik

hirek.sk 2017. január 11., 11:41
POZSONY. Ha január elején került volna sor a parlamenti választásokra, akkor a megszerzett szavazatok 27,7 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia győzött volna – derül ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérésből, melynek eredményei szerint összesen nyolc párt kerülne be a törvényhozásba.

Az AKO ügynökség január 2. és 10. között 1000 személy közreműködésével készített telefonos közvélemény-kutatást. A felmérés eredményei szerint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) mögött a második helyen a Szabadság és Szolidaritás (SaS) végezne 13,1 százalékkal, a 3. helyen pedig a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 12,7 százalékkal. Bekerülne a parlamentbe a Mi Szlovákiánkért Néppárt (¼SNS) 11,5 százalékos támogatottsággal, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Új Többség (O¼aNO-NOVA) 8,7 százalékkal, a Család vagyunk (Sme rodina) 7,7 százalékkal, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7,1 százalékkal, valamint utolsó helyen a Most-Híd 6,1 százalékkal.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ilyen választási eredmény mellett 44, az SaS 21, az SNS 20, az ¼SNS 18, az O¼aNO-NOVA 14, a Sme rodina 12, a KDH 11, a Most-Híd  pedig 10 mandátumhoz jutna.

Az AKO decemberi felmérésének eredményeivel összevetve a Smer-SD 0,9, az ¼SNS 1,4, az O¼aNO-NOVA 0,7, a KDH pedig 1,6 százalékpontos előrelépést könyvelhet el. Ellenben a többi parlamenti párt esetében a támogatottság mérsékelt csökkenése tapasztalható.

A friss felmérés eredményei alapján a törvényhozáson kívülre szorulna 3,2 százalékos eredménnyel a Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve 1,2 százalékkal a Háló (#Sie). A többi párt vagy mozgalom támogatottsága 1 százalék alatt alakulna, a Szlovák Demokratikus Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) mindössze a szavazatok 0,1 százalékát gyűjtené be.

A résztvevők 14 százaléka azt nyilatkozta, hogy biztosan nem menne el szavazni, 16 százalékuk nem tudta, hogy kit választana, 2,3 százalékuk pedig nem volt hajlandó ezt elárulni. A közreműködők 67,7 százaléka mondta azt, hogy biztosan az urnához járulna.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS