Felmentették a vád alól a Greenpeace aktivistáit

hirek.sk | TASR 2018. december 18., 15:27

A Trencséni Kerületi Ügyészség egy panaszbeadványra reagálva felmentette a vád alól a Greenpeace 12 aktivistáját. Erről a Greenpeace Szlovákia tájékoztatott a közösségi hálón kedden.

„Az ügyészség szerint az aktivisták a tettükkel nem veszélyeztettek semmilyen közhasznú berendezést. Az aknatorony, amelyre a transzparenst kifeszítették, nem a bányászok szállítására szolgál, hanem a kitermelt szén felszínre hozására. Emellett a bánya térségében rendelkezésre áll más mód is, amellyel a szén a felszínre hozató” – áll a szervezet bejegyzésében, mely szerint a rendelkezésre álló széntartaléknak köszönhetően nem volt veszélyben a nyitranováki  erőmű működése sem.

A Greenpeace közleménye szerint ugyanakkor a büntetőeljárás nem zárul le, és továbbra is vizsgálják, hogy nem történt-e általános veszélyeztetés, tehát hogy nem veszélyeztették-e mások életét, egészségét, illetve vagyonát. A rendőrség az új bizonyítékok fényében eldönti, hogy meggyanúsít-e valakit ezzel a bűncselekménnyel, esetleg kihágásként fogja kezelni az ügyet, vagy teljesen lezárja azt.

Elutasítjuk azt a felvetést, hogy az aktivisták az erőszakmentes tiltakozásukkal, melynek keretében kifeszítettek a nyitranováki bánya területén álló aknatoronyra egy transzparenst, embereket vagy a magántulajdont veszélyeztették volna. Bízunk benne, hogy a korábbi esethez hasonlóan, amikor jogtalanul tartották őket fogva, az ügyészség most is közbelép, és megállapítja, hogy legfeljebb kihágás történt

– jelentette ki Ivana Kohutková, a Greenpeace Szlovákia igazgatónője.

 A Greenpeace szlovák, cseh, finn, német és belga aktivistái november 28-án, szerdán másztak fel a Felső-nyitrai Szénbányák aknatornyára, melyre egy transzparenst feszítettek ki a következő felirattal:

Vessetek véget a szénkorszaknak

Ezt követően közhasznú berendezés üzemeltetésének veszélyeztetése és rongálása ügyében indult eljárás ellenük.

0 HOZZÁSZÓLÁS