Felmentését kérte Mária Kolíková igazságügyi államtitkár

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 21., 18:31

Felmentését kérte Mária Kolíková, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Az információt maga Kolíková is megerősítette. A helyét Edita Pfundtner, a Most-Híd képviselője veheti át. Erről Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter tájékoztatott kedden.

Fotó: Tasr

 Kolíková öt hónappal azután hagyja el a minisztériumot, hogy Lucia Žitňanská (Most-Híd), akivel már Iveta Radičová kormánya idején is együtt dolgozott, távozott a tárca éléről. Kolíková döntéséről elsőként a Denník N napilap tájékoztatott, és közzétette a felmondási levelét is. Ebben az áll, hogy Žitňanská távozása után azért maradt a helyén, hogy befejezze az igazságügy átvilágításának projektjét. Kolíková ugyanakkor rámutatott: a tárcavezetővel lényegesen eltérő véleményük van a minisztérium vezetését és az egyes, igazságügyi tárcával kapcsolatos témákat illetően, emiatt nem lehetséges tovább a kettejük közötti hatékony együttműködés.

Hozzátette: ez megmutatkozott a korábbi nyilatkozataival összefüggésben is, melyeket a társadalmi helyzetről és az alkotmánybíró-választásról tett. Ezeket ugyanis az új miniszter konfrontációként kezelte. „Én a nyilatkozatomra úgy tekintek, mint a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesítésére a megfelelő határok között, tiszteletben tartva a tényt, hogy államtitkár vagyok. Ilyen helyzetben, amikor az egyes ügyekről ennyire eltérő a látásmód, az értékek ennyire nincsenek összhangban, és mindez ilyen reakciókat szül, nem tölthetem be tovább a tisztségemet” – fejtette ki a leköszönő államtitkár.

A minisztérium elfogadja és tiszteletben tartja, hogy Mária Kolíková a felmentését kérte, reagált Zuzana Drobová, a tárca szóvivője. „Kolíková asszony és Gál miniszter úr elképzelései a minisztérium vezetésének módjáról eltérőek voltak. Ez az ellentét a jövőben gátolhatná azoknak a feladatoknak a megvalósítását, melyek a minisztériumra várnak a kormányprogram teljesítése során. Ezért már régóta javasolta a minisztérium is az államtitkár pozíciójában történő személycserét” – olvasható a tárca állásfoglalásában.

Drobová egyszersmind arról tájékoztatott, hogy Kolíková helyére Gál a szerdai (8.22.) kormányülésen fog új államtitkárt javasolni.

Kolíková döntését Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is tiszteletben tartja. „És ugyanígy tiszteletben tartja a miniszter jogát is arra, hogy olyan személyt nevezzen ki államtitkárnak, akiben megbízik, és akivel gond nélkül együtt tud dolgozni a tárca kormányprogramba foglalt feladatainak megvalósítása során” – közölte Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője.

Pfundtner megerősítette, hogy Bugár Béla és Gál Gábor megkeresték őt az ajánlattal. „Ezt a személyem iránti bizalom jelének tekintem. Aki ismer engem, tudja, hogy nem félek a munkától és a felelősségtől sem” – jelentette ki a TASR hírügynökségnek, hozzátéve, hogy ha a kormány szerdán bizalmat szavaz neki, elfogadja az államtitkári tisztséget. A parlamentben Vavrek István venné át a helyét.

Žitňanská volt igazságügy-miniszter megérti Kolíková döntését. „Elsősorban köszönetet kell mondani neki azért a munkáért, amelyet a hatékony igazságszolgáltatást célul kitűző projektek terén elvégzett. Tényleg megérdemli a köszönetet. Kevés az olyan ember, aki ilyen elszántan hajlandó dolgozni az igazságszolgáltatásért” – jelentette ki az exminiszter a TASR hírügynökségnek.

Képgalériánk:
Fotó: Tasr

 „A másik oldalon el kell mondanom, hogy abszolút mértékben megértem Mária Kolíkovát, mert a Ján Kuciak meggyilkolása óta kialakult helyzetben nehéz az országban egyedüliként harcolni a jobb igazságszolgáltatásért. Tehát, ha a miniszterrel nincsenek egy hullámhosszon, akkor teljes mértékben megértem őt” – tette hozzá Žitňanská. A képviselő arról nem nyilatkozott, hogy kinek kellene átvennie Kolíková helyét. „Nem tartom helyénvalónak, hogy a volt miniszter pozíciójából értékeljem államtitkárok utódjait” – fejtette ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS