HIRDETÉS

Feljelentést tesz Kaliòák ellen Vasi¾ Špirko ügyész

hirek.sk 2018. március 08., 19:46
POZSONY. Vasil Špirko ügyész büntetőfeljelentést tesz Robert Kaliòák belügyminiszter, valamint a rendőrség vezető tisztségeiben lévő személyek ellen. Špirko ezt a Speciális Ügyészség Hivatalának bazini székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be.

„Büntetőfeljelentést teszek Robert Kaliòák belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) és a Nemzeti Korrupcióellenes Egység (NPKJ) igazgatója ellen, mégpedig különösen súlyos bűncselekmény, szabotázs gyanúja miatt” – közölte Vasil Špirko.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) bazini (Pezinok) székháza előtt tartott sajtótájékoztatója alkalmával az ügyész elmondta, olyan információkhoz jutott, hogy felsőbb körökben elrendelték lejáratását. „Az ügyész lejáratását az általa felügyelt esetek –  beleértve a B. A. Haus-ügyet is – miatt egy konkrét személy rendelte el, autoriter módon, pozíciójából eredően, saját kompetenciájából utasítást adott alárendeltjeinek, hogy teljesítsék azt. A konkrét személy, aki elrendelhette az ügyész diszkreditálását, Robert Kaliòák belügyminiszter” – jelentette ki Špirko.

Százezrek Janónak és Robónak

Špirko kifejtette, diszkreditálása összefügg egy olyan az esettel, mellyel ügyészként foglalkozott, melynek keretében az egyik bűncselekménnyel vádolt személy büntetésének csökkentése érdekében hajlandó volt tanúként vallomást tenni. A nevezett személy a belügyminisztérium hálózati elemei és technológiája beszerzése érdekében kiírt közbeszerzési pályázatban is részt vett. Špirko szerint a nevezett személy beszámolt a közbeszerzésben részt vevő társaságok és személyek teljes hálózatáról és a pénzügyi viszonyokról egyaránt. A tanú szerint a beszerzést a Robert Kaliòák belügyminiszterhez, illetőleg Ján Poèiatek volt pénzügyminiszterhez közeli „Milan úr” irányította. A beszerzési folyamat másik aktív szereplője „Pénztárca” (Peòaženka) volt. Az ő feladata volt a kijelölt pénzösszeg „Jano és Robo” részére való számviteli és tranzakciós lebonyolításának biztosítása. A tanú szerint ő kezelte a pénzből származó jutalékot és biztosította annak legalizálását.

Špirko szerint a tanú által képviselt társaság szintén jutalékot fizetett, hogy a beszerzés részese lehessen. A tanú szerint „Janónak és Robónak” folyamatosan több alkalommal fizettek százezres nagyságrendű összegeket. Špirko szerint az egész eset egy legalizálási séma alapján működött, mely az ügyész által szintén felügyelt B.A.Haus esetére emlékeztetett. A tanú szerint nevezett sémán belül a pénzek 200 millió euró szintjén mozoghattak. 

Špirko elmondta, a séma részletei még mindig megtalálhatók az aktában. A tanú megállapítása szerint a teljes beszerzés célirányos volt, a cél pedig egyedül az volt, „hogyan vonjanak ki pénzt a belügyminisztériumból Jano és Robo részére”.

Kétszer emeltek vádat ellene

Mint ahogy azt Špirko elmondta, az ügyben való aktív közbenjárása miatt mihamar művileg konstruált vádakkal kellett szembenéznie, házkutatást tartottak nála, személyes dolgait elkobozták. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, bár nem tartozik a hatáskörébe, nyomozást folytatott ellene. Esetét – Špirko szerint – Tibor Gašpar rendőrfőkapitány utalta át a NAKA hatáskörébe, miközben a Nemzeti Korrupcióellenes Egység is elkezdett foglalkozni vele. „Felmerül bennem a kérdés, kinek állt mindez érdekében” – nyilatkozta, majd hozzátette: hozzátartozóit információs-műszaki eszközökkel figyelték, házának közelében különféle gyanús személyek mozogtak. „Az állam személyemet illetően visszaélt hatáskörével, mert úgy döntöttem, hogy egy súlyos korrupciós ügyben nyomozást indítok” – nyilatkozta rámutatva, hogy amennyiben a korrupció a belügyminiszter és a magas rangú rendőrtisztviselők esetében bebizonyosodik, az „az állam alapjait rengeti meg”.

Az ügyész elmondta, azért is tesz feljelentést, hogy lehetőséget teremtsen az azzal kapcsolatos információk kivizsgálására és ellenőrzésére, valóban adtak-e utasítást lejáratására. Ezt úgy próbálták elérni, hogy vádat emeltek ellene, s így akarták megakadályozni, hogy kivizsgáljon bizonyos komoly tényeket, amelyek „egyenesen a gyanús miniszterre mutattak”. Špirko ennek kapcsán aláhúzta, kétszer emeltek vádat ellene, s azok mindkét alkalommal törvényellenesnek bizonyultak.

Vasil Špirko ügyész korábban egyebek mellett felügyelte a Robert Kaliòák belügyminiszter elleni nyomozást, amely annak kapcsán indult, hogy a tárcavezető részesedést szerzett Ladislav Bašternák adócsalással gyanúsított vállalkozó B. A. Haus nevű társaságában.

Gašpar úgy véli, az egész félrevezetés

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány reagált az ügyész vádjaira.

„Az ország bármely polgára tehet feljelentést. Ez Špirko állampolgárra is érvényes. Nem tudom, milyen bűncselekmény kapcsán tesz feljelentést. Kijelentéseit a niylvánosság félrevezetésének tartom” – fogalmazott Gašpar.

Hrnko: szándékos az időzítés

Vasi¾ Špirko ügyész szándékosan úgy időzítette bejelentését, hogy arra közvetlenül a pénteki, országszerte több helyen tervezett tiltakozó megmozdulások előtt kerüljön sor – jelentette ki Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője. Részletesebben nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, mint mondta, az a bűnüldöző szervekre tartozik. Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre sem, támogatja-e az ügyész által említett Robert Kaliòák belügyminiszter menesztését.

A Most-Híd szerint rendkívül komoly vádról van szó

A Most-Híd közölte, rendkívül komoly vádnak tartja Vasi¾ Špirko ügyész állításait. A párt egyúttal rámutat, ha az ügyésznek törvénysértésről van tudomása, kötelessége feljelentést tenni.

Kiska elvárja, hogy állami szervek foglalkozzanak az üggyel

Andrej Kiska köztársasági elnök rendkívül komolynak tartja Vasi¾ Špirko ügyész kijelentéseit, és elvárja, hogy azokkal az illetékes állami szervek megfelelő módon foglalkozzanak – közölte az államfő szóvivője, Roman Krpelan.

Kaliòák: hogyan lehet 16 millióból ellopni 200-at?

Robert Kaliòák belügyminiszter elutasítja Vasi¾ Špirko ügyész vádjait, s azokat abszurdnak tartja. A tárcavezető kijelentette, elutasítja a csúszópénzről, a pénzmosásról és az ügyész lejáratásáról szóló kijelentéseket.

Mint megjegyezte, nem ismer olyan folyamatot vagy rendszert, amelyben egy 16 millió eurós közbeszerzésből 200 millió eurót lehet ellopni. Egyúttal hozzátette, miután Iveta Radièová kormánya átvette a hatalmat, 2010-ben ellenőrizték a közbeszerzéseket. „Az említett közbeszerzés kapcsán a minisztérium az én irányításom alatt egyetlen eurót sem fizetett ki. Az ellenőrzések után az új vezetés fokozatosan fizetett ki durván 16 millió eurót. Komolyan kételkedem abban, hogy Daniel Lipšic fedezett volna valamilyen fiktív üzletet” – mondta Kaliòák.

Egyúttal furcsának nevezte az ügyész időzítését, mivel a bejelentése után az O¼aNO szinte azonnal sajtótájékoztatót tartott. „Világosak a politikai kapcsolatai Matoviè vagy Sulík úrral” – hangoztatta Kaliòák rámutatva, hogy az ellenzéki politikusok korábbi tiltakozások során arra kérték Špirkót, ,hogy olvasson fel a pódiumon.

0 HOZZÁSZÓLÁS