Fedezi az oligarchákat és a bűnözőket a NAKA?

2018. április 19., 14:31

A Topky.sk portál értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Ügynökségnél (NAKA) egy kifinomult módszer létezik arra, hogyan állítsák le, vagy helyezzék évekre ad acta a politikusok, oligarchák és más bűnszervezetek ellen folyó nyomozásokat vagy azok eredményeit. Minderről egy Stanislav néven a névtelenségét kérő nyomozó vallott egy interjúban.

A NAKA rendszeresen meghiúsítja a nyomozást a bűnszervezetben elkövetett ügyek esetében, ahol érintettek oligarchák vagy akár politikusok. A rendszer nagyon egyszerűen működik:

Annak érdekében, hogy ne dolgozzon párhuzamosan több nyomozó ugyanazon az érzékeny eseten, létezik egy belső előírás, amelynek értelmében blokkolják az esethez való hozzáférést a többi nyomozó számára.

Tehát ha egy új esettel kapcsolatban érkezik a rendőrségtől nyomozati anyag, a rendszer blokkolja a hozzáférést abban az esetben, ha az adott személlyel vagy csoporttal kapcsolatban már folyik nyomozás. Ha akár egy egyszerű betörésen dolgozna egy nyomozó, valaki más belép a képbe, és a hozzáférést blokkolják számára, lehetetlenné téve a további feltáró munkát - írja a topky.sk.

Mivel a NAKA egy felsőbb szerv, a nyomozó munkáját le tudja állítani és elkér minden addig begyűjtött anyagot az esettel kapcsolatban. Így egy független nyomozás valójában lehetetlenné válik. Ez egy bevált módszer arra, hogyan tudják fedezni a „saját” embereik törvényszegő tevékenységeit.

A legérdekesebb az, hogy így soha senki nem tudja meg, miért állítottak le egy nyomozást.

Csak egy határozatot kap a nyomozó, hogy a további nyomozást blokkolták. A hab a tortán, hogy minden bizonyítékot, amit a nyomozó addig megszerzett, le kell adnia, nem is tudja, hogy kinek, és azzal a továbbiakban mi történik majd. 

A névtelenül nyilatkozó nyomozó állítása szerint erre már egy üzletág épült, a nagyhalakon kívül a kishalak is megvásárolhatják a blokkolást, ennek az ára ismeretei szerint 2000 eurónyi baksis havonta.

0 HOZZÁSZÓLÁS