2012. szeptember 8., 12:29

Farkas: helyzetbe kell hozni az őstermelőket!

POZSONY. Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke az iskolai étkeztetés kapcsán kifejtette: akár törvénymódosítással elő kell segíteni, hogy a nyers élelmiszert az őstermelőktől szerezhessék be az iskolai étkezdék.

Farkas Iván portálunkhoz eljuttatott állásfoglalásában emlékeztet: a Magyar Koalíció Pártja Gazdaságpolitikai és Régiófejlesztési Tanácsa tavaly ősszel a helyi gazdaságfejlesztésről szóló szakmai fórumokat szervezett magyarországi szakemberek bevonásával.

A szakmai fórumon elhangzottak alapján az MKP szükségét látja a közbeszerzési törvény módosításának, hogy a helyi és háztáji zöldségtermesztés, valamint  állattenyésztés  fellendülhessen.  "Lehetővé kell tenni a jogszabályban a közétkeztetés, az iskolai étkezdék és az önkormányzat által üzemeltetett éttermek számára, hogy az alapanyagot őstermelőktől vásárolhassák meg, ha a helyi gazdák zöldséget, gyümölcsöt és húst kínálnak számukra" - szögezi le a politikus.

Az MKP alelnöke szerint el kell törölni azt az előírást, amely szerint a közbeszerzés kizárólagos kritériuma a termék ára. Más kritériumokat is figyelembe kellene venni, például azt, hogy kellően friss-e a termék, gördülékeny-e a beszerzés és a szállítás. "Az őstermelőt kell mindezzel helyzetbe hozni, mert ezzel munkahelyeket létesíthetünk" - tette hozzá Farkas Iván.

A szakpolitikus arra is rámutatott, hogy a mezőgazdasági miniszter pénteken hasonló álláspontot fogalmazott meg.  "Várjuk ki a végét, hiszen a törvénymódosítás szövevényes buktatóin fennakadhat a kétségkívül jelentős kezdeményezés" - fogalmazott. Farkas szerint az mindenesetre biztató, hogy a mezőgazdasági tárca vezetője a helyi gazdaságfejlesztés egyik fontos szegmense felé fordult, mert az őstermelők és a gazdák így komoly lehetőséghez juthatnak. A következő lépés minden bizonnyal a helyi gazdaságfejlesztés intézményes keretének létrehozása lehet - fűzte hozzá Farkas Iván.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.