HIRDETÉS

Évszázadokig bomló művirágok lepik el a temetőket

hirek.sk 2017. november 02., 11:34
POZSONY, HOMONNA. Mindenszentekkor és halottak napján rengeteg művirág és koszorú lepi el a temetőket, amelyek aztán néhány hét múltán évtizedekig, sőt évszázadokig lebomló anyagként a szeméttelepeken végzik.

Említett művirágok, koszorúk a környezetre nézve rendkívül károsak. Bomlási idejük akár több száz évig is eltarthat. A szakemberek ezért nem győznek figyelmeztetni.

„Az élő virág a jó, de az emberek attól tartanak, hogy elfagy, így ilyen is, olyan is akad. Ezek az élő virágok jobban festenek és a környezetet sem terhelik” – nyilatkozták az emberek a Noviny.sk riporterének a homonnai temető előtt.

„Temetőink el vannak árasztva műanyag termékekkel, amelyek aztán konténerekben végzik. Pár napja érkezett a hír, hogy már az ivóvízben is műanyag származékokra bukkantak" – mondta Felsőkohány (Kochanovce) polgármestere, Miroslav Porochnavý.

„A természetben több száz év alatt bomlik le. Ez bizonyítható” – hangsúlyozta Jozef Haraka¾, a környezetvédelmi osztály vezetője.

Bár számos önkormányzat ad lehetőséget a szelektív hulladékgyűjtésre, az eredmény ugyanaz, mintha nem is lenne erre lehetőség. „A konténerek teljesen értelmüket veszítik, mert az emberek mindenfélét beledobnak” – magyarázta Modra (Modra nad Cirochou) polgármestere, Jozef Hanèar.

„Az önkormányzatok egyetlen általános érvényű rendelete sem tartalmaz olyan eszközt, amely alapján pontosan utasíthatnának arra, hogy mely termékek felhasználása engedélyezett, s mely nem" – fejtette ki a Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője.

Megoldást a törvényhozó részéről a gyártók irányába történő iránymutatás jelenthetne. „Korlátozni kellene a művirágok gyártóit is. Rá kellene venni őket a természetes anyagok, szárított dolgok felhasználására” – vélekedett Haraka¾.

Forrás: Noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS