Évről évre nőnek a városok és községek bevételei

2018. május 10., 17:10
hirek.sk | TASR

Évről évre nőnek a szlovákiai városok és községek bevételei, és emelkedik a gazdálkodási többletük is. Erre Peter Pellegrini kormányfő hívta fel a figyelmet csütörtökön a parlamentben.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Pellegrini Ondrej Dostál ellenzéki képviselő kérdésére reagált. „Nemcsak az önkormányzatok, hanem a kormány és a nem kormányzati szervek elemzői is többször felhívták a figyelmet, hogy az osztalékadóból származó, növekvő bevételek ellenére nincs elegendő forrásuk azoknak a széles jogköröknek az ellátására, melyeket a decentralizáció keretében megítéltek nekik. A kormány erre főleg nem rendszerszintű intézkedésekkel reagál, mint például a szelektív támogatási rendszerek, ami ellentétben van a költségvetési decentralizáció elvével. Mikor fejezi be a kormány a közigazgatás rendszerszintű és komplex reformját?” – tette fel a kérdést Dostál.

A kormányfő válaszában felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak évente 2,7 milliárd eurós bevételük származik az osztalékadókból. Az összeg 70 százalékát a városok és a községek kapják, a maradékot pedig a területi önkormányzatok között osztják szét. „Az önkormányzatok értékelik az adóbevételek utóbbi évekre jellemző dinamikus növekedését, amely 2016 és 2017 között 7,7%-ot tett ki, vagyis a városoknak, községeknek és megyéknek 183 millió euróval emelkedett a bevételük. 2017 végén az önkormányzatok számláján több mint 900 millió euró volt, a megyék számláján pedig több mint 257 millió euró” – tájékoztatott a miniszterelnök.

Pellegrini ezért nem osztja Dostál nézetét, miszerint a városoknak és a községeknek nincs elég pénzük arra, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket. „Arról is beszélnünk kell, hogy Szlovákiában vannak olyan, néhány tucat lakost számláló kisközségek is, melyek nehezen lesznek képesek az osztalékadókból teljesíteni a kötelezettségeiket. Ezért remélem, hogy beleegyeznek a községi hivatalok összevonásába, és közös szolgáltatások nyújtásába” – tette hozzá a kormányfő.

Kövesse facebook oldalunkat is!