Európai színtérre viszik a vasúti kétnyelvűség ügyét

hirek.sk 2016. január 21., 16:11
POZSONY. A jövő heti, a felvidéki magyar közösség helyzetéről szóló brüsszeli európai parlamenti meghallgatással kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Közösség Pártja választási listáján induló Fiatal Függetlenek a párt pozsonyi székházában.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, Csáky Pál EP-képviselő, a Petíciós Bizottság alelnökének kezdeményezésére hivatalos szakmai meghallgatás lesz január 26-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben a Petíciós Bizottság égisze alatt. Téma lesz a felvidéki magyar közösség helyzete, s ezen belül a nyelvhasználati jogok érvényesülésének kiterjesztése és a kisebbségi iskolák továbbélésének lehetőségei. A meghallgatáson részben a dél-szlovákiai civil szervezetek szakértői – Nagy Dávid és Cziprusz Zoltán (Via Nova Ifjúsági Csoport), Orosz Örs és Kovács Balázs (Kétnyelvű Dél-Szlovákia), Tóth Tibor (Fontos Vagy Mozgalom) adnak majd tájékoztatást a szlovákiai helyzetről, illetve azokról a megoldási lehetőségekről, amelyeket az MKP a választások után a szlovák parlament elé kíván terjeszteni.

A sajtó képviselőinek a Fiatal Függetlenek két jelöltje, Orosz Örs és Zachar Pál, valamint a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistája, Kovács Balázs adott tájékoztatást.

Orosz Örs elmondta, a vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatban beadványt fogalmaztak meg, mely azt szorgalmazza, hogy az Európai Parlament foglaljon állást a kérdésben. A beadvánnyal fel kívánják hívni az Európai Parlament és a nemzetközi közvélemény figyelmét a kisebbségi nyelvhasználat hátrányos helyzetére. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a közelmúltban számos lépést tett a vasúti kétnyelvűség megoldása érdekében, voltak némi eredmények is, de a probléma a mai napig nem oldódott meg. Miután a közelmúltban ismertté vált a mozgalom aktivistáinak kiléte, úgy határoztak, hogy élnek az alkalommal és kihasználják az Európai Parlament Petíciós Bizottsága adta lehetőséget. "A lehetséges eszközök nagy részét már idáig bevetettük, most egy magasabb síkra lépünk a probléma rendezése érdekében" - indokolta kezdeményezésüket Orosz Örs.

Zachar Pál elmondta, tudatosítják, hogy ez a probléma nem Brüsszelben fog megoldódni, de az eredményesség érdekében lépésről lépésre kell előre haladni, egy ottani állásfoglalás erős mandátumot ad majd az ügy továbbviteléhez. Amíg nem születik megoldás, folyamatosan napirenden kívánják tartani ezt a kérdést. “Ahogy eddig, úgy a jövőben is ki fogunk állni közösségünk jogaiért” - tette hozzá Zachar.

Kovács Balázs köszönetét fejezte ki Csáky Pálnak a brüsszeli lehetőségért. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistájaként örül annak, hogy a mozgalom négy aktív tagja is jelöltként indul az MKP listáján a márciusi parlamenti választásokon. Bízik abban, hogy márciusban olyan parlament alakul Szlovákiában, mely végre törvényi úton rendezi a vasúti többnyelvűség igényét. Kovács Balázs hozzátette: a KDSZ továbbra is civil mozgalomként, az eddigi szellemben folytatja tevékenységét.

0 HOZZÁSZÓLÁS