2018. július 19., 18:50

Érdekvédelmi szervezetet alapítanak a kis és közepes termelők

A kis és közepes termelők, akik felhívták a figyelmet a mezőgazdaság területén régóta jelen lévő problémákra, egy érdekvédelmi szervezet alapítását tervezik. „A jövő hét folyamán elkészül a teljes alapszabályzat, és kérvényezni fogjuk a szervezet létrehozását, egyelőre polgári társulásként” – tájékoztatta az újságírókat csütörtökön Patrik Magdoško a Mezőgazdászok Kezdeményezésétől.

patrik-magdo-ko.jpg
Fotó: TASR

Az elégedetlen gazdák, akik júniusban Pozsonyban tüntettek, továbbra is várják, hogy mikor találkozhatnak Peter Pellegrini kormányfővel. „Azt várjuk, hogy a találkozó teljes értékű lesz, de a legfontosabb az, hogy előrelendítse a mezőgazdaság fejlődését” – mondta Magdoško, aki egyben csalódottságának adott hangot amiatt, hogy eddig nem került sor a találkozóra.

A kezdeményezés képviselői hangsúlyozták: sztrájkkészültségben vannak, és a kormány lépéseire várnak. Magdoško hozzátette: minden pártot felszólítottak, hogy foglaljanak állást a mezőgazdaság reformjáról szóló memorandummal kapcsolatban, szükség esetén egészítsék ki azt. Ezzel összefüggésben két héten belül összehívnak egy kerekasztal-beszélgetést. „Ha a memorandumot nem fogadja el a parlament, ismét Pozsonyba vonulunk” – jelentette ki az elégedetlen gazdák képviselője.

A gazdák többek között azt követelik, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) csak annak nyújtson támogatást, akit jogviszony köt az adott földterülethez, tehát annak tulajdonosa, bérlője, vagy csereföldként használja azt. František Oravec, a kezdeményezés másik képviselője ezzel kapcsolatban rámutatott a mezőgazdasági támogatások odaítélésének szabályairól szóló, 2014-ből származó, 342-es számú kormányrendeletre, illetve az agrártárca kapcsolódó iránymutatására. „Az a kérelmező, akit nem köt jogviszony az adott földterülethez, és támogatást kér, jogosulatlan kérelmezőnek számít. Ezt a kormányrendeletet Szlovákiában nem tartják be” – figyelmeztetett Oravec.

A Mezőgazdászok Kezdeményezése értékelte Jaromír Čižnár főügyész lépését, aki hétfőn (7. 16.) bejelentette: az önálló gazdálkodókat érintő bűncselekményekkel összefüggő 36 vizsgált ügyirat közül tíz hibás. A Főügyészség kilenc esetben utasított büntetőeljárás indítására.

A gazdák ugyanakkor továbbra is bírálják a rendőrség hozzáállását. Azt állítják, hogy a javukra hozott bírósági döntések ellenére sem jutnak hozzá a földtulajdonukhoz, és veszélyeztetve érzik magukat a mezőgazdaságban jelen lévő pénzügyi csoportok által.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.