Emelkednek a lakásárak Pozsonyban, a lakásvásárlási kedv csökken

hirek.sk 2018. április 09., 19:28
POZSONY. Pozsonyban már az elmúlt év vége óta tapasztalható az új lakások iránti kereslet csökkenése. Az árak viszont folyamatosan emelkednek, igaz némi lassulás e téren is érzékelhető. A négyzetméterenkénti negyedévi emelkedés aránya elérte az 1,3 százalékot – derül ki a Lexxus és Hypocentra pénzügyi szolgáltatás (Lexxus a Hypocentra finanèné služby) ingatlanközvetítő társaság aktuális elemzéséből.


Pozsonyban a január-márciusi időszakban összesen 1 041 lakás kelt el. Az elmúlt negyedévvel összehasonlítva a csökkenés eléri a 15 százalékot. Az ingatlanközvetítő társaság szerint a csökkenés elsősorban a jelzálogkölcsönök szigorításában keresendő. A legtöbb lakást (280)  Pozsony II járásban sikerült értékesíteni, a legkevesebbet (146) Pozsony I járásban.

„Adataink szerint az eladásra váró pozsonyi lakások átlagára 2018 első negyedévében négyzetméterenként 2 163 euró körül mozog, ami a válságot követő maximumnak számít. Az ár negyedévenkénti 28 euróval, illetőleg 1,3 százalékkal emelkedett. Évi összehasonlításban az emelkedés 12,1 %” – foglalta össze a pozsonyi lakáspiac helyzetét Peter Ondroviè, a Lexxus ingatlanközvetítő iroda munkatársa.

A Pozsony I járásban a lakások négyzetméterenkénti áfa nélküli ára 2 793 euró körül van. A lakásárak Pozsony III járásban is az egyik legmagasabbnak mondhatók, a négyzetméterenkénti áfa nélküli ár eléri a 2 213 eurót. A negyedévenkénti áfa nélküli átlagár 1 878 euró közül mozog, ami 18 euró, tehát 0,9 százalékos emelkedést jelent.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Pozsonyban az első negyedév végével 3 138 eladásra váró lakás van. Az előző negyedévvel összehasonlítva a csökkenés eléri a 15 százalékot. A kínálatban 105 féle lakásprojekt szerepel, ami az elmúlt negyedévhez képest nem változott. 2018 első negyedévében a kínálat hét újdonsággal és 436 új lakással bővült. Öt projekt kiárusítás miatt lezárult.

Az új lakások száma 33 százalékkal, tehát 517 lakással kevesebb lett. Az ingatlanközvetítő irodák szerint Pozsonyban jóval több az építés alatt lévő lakások száma, mint az eladásra kész lakásoké. Az eladásra váró lakások 87,7 százalékát az építés alatt lévő lakások képezik.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS