Emelkedhetnek a bérek

hirek.sk | TASR 2018. április 25., 08:46

Haamarosan bemutatja a koalíció a szociális partnereinek a tervezett szociális intézkedéseket, továbbá egy két évre szóló megállapodást akar kötni velük, amely garantálná a minimálbér és az állami szektorban dolgozók béremelését is 2019-ben és 2020-ban. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki a koalíciós tanács keddi ülése után.

Fico egyben kilátásba helyezte, hogy jövőre ismét jelentős mértékben csökkenhet az államháztartási hiány és az államadósság, csökkenni fog továbbá a munkanélküliség mértéke, és tovább növekszik a foglalkoztatottság.

Az új szociális csomag konkrét intézkedéseit ugyanakkor a koalíció képviselői nem részletezték. Fico elismételte: a kormány az állami és a közigazgatási szférában dolgozók, valamint a tanárok és az egészségügyi nővérek bérének jelentős emelését, továbbá a minimálbér emelését tervezi.

Hozzátette: a szociális partnerekkel egy kétéves szerződést kötnének, amelynek alapján 2019 és 2020 folyamán megegyeznének a béremelések pontos üteméről és módjáról. Mindegyik koalíciós párt előterjeszthetné a saját javaslatait is.

Fico elmondása szerint a kormány olyan intézkedéseket akar hozni, melyeket az emberek egyrészt megéreznek a pénztárcájukon, másfelől viszont az intézkedéseknek köszönhetően az államháztartás bevételei is növekedni fognak, új löketet adnak a gazdaságnak és más pozitív hatásokkal is járnak majd.
Andrej Danko, az SNS elnöke kilátásba helyezte, hogy a szociális intézkedések már idén a jogalkotási folyamat részévé válhatnak.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke elmondta: a kormány csak azt teljesíti, amit megígért a tanárok, egészségügyi nővérek, közalkalmazottak életszínvonalának emelésével kapcsolatosan.

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány célja a kormányprogrammal összhangban továbbra is az, hogy 2020-ig elérjék a kiegyensúlyozott költségvetést. „2021-ben a terv szerint nullára csökkentjük az államháztartási hiányt” – tette hozzá Kažimír.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS