Emelkedhet a szemét hulladéklerakókon tárolásának a díja

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 12., 15:15

Az, hogy mennyit fognak fizetni a települések a vegyeshulladék-lerakón tárolásért, januártól az osztályozás mértékétől függ. A hulladéklerakás díja a következő három évben fokozatosan emelkedni fog. Ez a hulladéktárolási díjról szóló törvényjavaslatból következik, amelyet szerdán második olvasatba továbbított a parlament. A hulladéktörvényt is módosítani fogják, amely szintén második olvasatba került. A cél, hogy megoldódjanak azok a problémák, amelyek a gyakorlatban keletkeztek.

Fotó: TASR

A jövő évtől kezdődően hét csoportba sorolják a hulladékot az osztályozás mértékétől függően. Kevesebb, mint 10 százalékos osztályozottság esetén 17 euróba kerül majd egy tonna szemét tárolása. Egy évvel később, 2020-ban, 26 euróba, 2021-ben pedig az összeg további 7 euróval fog emelkedni. 2019-ben, a hulladék több mint 60 százalékos osztályozottsága esetében 7 euróba kerül ugyanez, egy évvel később 8 euróba, az ezt követő évben pedig 11 euróba. Jelenleg tonnánként 6 euróba kerül az ilyen hulladék tárolása.

„A minisztériumnál komolyan vesszük a hulladéklerakók elleni harcot. Ezért is készítettünk egy olyan törvényjavaslatot, amely hátrányos körülményeket teremt a hulladék lerakókon való tárolásához – és ezt egyszerűen, a vegyes hulladék tárolási díjának az emelésével“ – közölte Sólymos László környezetvédelmi miniszter a törvény kapcsán.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Szlovákiában a háztartási hulladék legnagyobb része lerakókon végzi (66 százalék). A szemét 11 százalékát elégetik, és a hulladéknak csupán 23 százalékát hasznosítják újra.

Az Európai Unió újrahasznosítással kapcsolatos céljaival összhangban Szlovákiának 2035-ig 25 százalék alá kell csökkentenie a szemétlerakókra kerülő hulladék arányát, 2040-ig pedig 10 százalék alá. Ezenkívül növelni kell az újrahasznosítás mértékét is.

2025-ig a háztartási hulladék 55 százalékát kell újrahasznosítania az országnak, 2030-ban pedig ennek az aránynak el kellene érnie a 60 százalékot.

A minisztérium szerint a hulladéktörvény módosításának az a célja, hogy javuljon az osztályozott hulladék aránya, szigorodjanak a hulladéklerakók lezárásának a szabályai, és hogy csökkentsék a kis komposztálótelepek üzemeltetőinek az adminisztratív terheit. Ezenkívül a törvény foglalkozik a hajók újrahasznosítására vonatkozó európai rendelet végrehajtásával, valamint a használt elemek és akkumulátorok határon át történő illegális szállítására vonatkozó szabályokkal.

0 HOZZÁSZÓLÁS