Emberrablás: a koalíciós pártok vezetői nem nyilatkoztak az újságíróknak

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 03., 18:05

Nem jelentek meg az újságírók előtt a koalíciós tanács pénteki, parlamentben tartott ülése után a koalíciós pártok vezetői, Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) és Bugár Béla (Most-Híd), hogy a tárgyalás eredményeiről tájékoztassanak. Az ülés egyik fő témája valószínűleg a vietnámi vállalkozó elrablásának ügye, illetve az volt, hogy ebben milyen szerepet játszott Szlovákia.

A koalíciós tanács után Andrej Danko házelnök írásbeli nyilatkozatot tett közzé. Ebben kijelentette: nagyon fontos, hogy az ügyet ne politizálják át, és senki se használja ki önmaga javára, vagy politikai küzdelemre.

Egyszersmind bejelentette, hogy jövő hétfőn részt vesz a közjogi méltóságok tervezett találkozóján a Főügyészségen. „Ha bármilyen bűncselekmény történik, fontos, hogy kizárólag a bűnüldöző szervek járjanak el. Nagyon súlyos információk kerültek napvilágra egy újságcikk formájában, melyeket ki kell vizsgálni” – tette hozzá.

Az említett találkozón kívül jövő héten a parlament védelmi bizottsága és a szlovák titkosszolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő bizottság is rendkívül ülést tart az ügyben.

Az ellenzék R. Kaliňák letartóztatását és a kormány lemondását követeli

Mindeközben a két legerősebb ellenzéki párt, az SaS és az OĽaNO közös sajtótájékoztatón indítványozta Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Radovan Čulák, a belügyminisztérium protokollfőnökének letartóztatását, valamint Peter Pellegrini (Smer-SD) teljes kormányának lemondását. Ezzel azokra az információkra reagáltak, melyek szerint Szlovákia állítólag szerepet játszott a vietnámi állampolgár elrablásában. Úgy vélik, hogy ha Kaliňák az ügy kivizsgálása idején szabadlábon lesz, befolyásolhatja a tanúkat.

„A nyomozó hatóságok határozott fellépését várjuk. Ragaszkodunk hozzá, hogy az ügyben érintett összes rendőrt minél előbb kihallgassák, és rendeljék el fokozott védelmüket” - jelentette ki Ľubomír Galko, az SaS alelnöke, aki szerint ellenkező esetben nyomást gyakorolhatnak a tanúkra, hogy felejtsék el, amit láttak.

Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányunk részt vett egy emberrablásban, illetve hagyta, hogy kihasználja egy fejlődő ország titkosszolgálata. „Ha megengedjük, hogy ilyen módon visszaéljenek az állami szervekkel, a mečiarizmushoz térünk vissza. Egy kormány kezén lévő hotel és egy kormánygép kihasználása egy idegen titkosszolgálat műveleteire durván megsérti Szlovákia szuverenitását” – tette hozzá.

Remišová szerint Kaliňák és mindenki más, akik fedezték az emberrablást, több bűncselekményt is elkövethettek. Felszólította Jaromír Čižnár főügyészt, hogy azonnal hozzon létre egy nyomozócsoportot, mert ha passzív marad, azzal ő is fedezi ezt a bűntettet. „Čižnárnak azonnal cselekednie kell, ha felmerül a gyanú, és nem csak azután, hogy a média vagy az ellenzék figyelmeztet valamire. Az, hogy eddig elutasították az ügy kivizsgálását, óriási kudarc” – véli az ellenzéki képviselő.

Remišová meggyőződése, hogy a Smeren kívül a koalíciós SNS párt is kudarcot vallott, hiszen a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetője, Anton Šafárik a nemzetiek jelöltje. „Mire jó nekünk egy olyan hírszerzés, amelynek az orra előtt ügyködik egy idegen ország titkosszolgálata? Ha erről az SIS tudott, és nem tájékoztatott, az azt jelenti, hogy segített elfedni ezeket a súlyos bűncselekményeket. Ha nem tudott róla, azonnal le kell váltani a vezetését” – közölte a frakcióvezető.

Remišová szerint a kormányfőnek és az egész kormánynak le kellene mondania, mivel veszélyeztették a nemzetbiztonságot és az ország szuverenitását. „Elvesztették a jogukat a további kormányzáshoz. Úgy tűnik, Pellegrini félrevezette a németországi szövetségeseit és a saját állampolgárait is. A kormány megbocsáthatatlanul szégyenbe hozta Szlovákiát, és károsítja az ország jó hírnevét” – tette hozzá.

Richard Sulík, az SaS képviselője úgy véli, Kaliňák lett Szlovákia történetének legrosszabb belügyminisztere. „Mégpedig a veszélyessége miatt. Tényleg nem retten vissza semmitől. Ha beigazolódik a gyanú, az azt jelenti, hogy az államot használta fel arra, hogy szívességeket tegyen a haverjainak” – zárta.

Kaliňák: Kész vagyok hazugságvizsgálatnak alávetni magam

Robert Kaliňák (Smer-SD) parlamenti képviselő és volt belügyminiszter hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát, hogy bebizonyítsa: semmi köze nincs a vietnámi vállalkozó tavalyi elrablásához. Ezt egy videoüzenetben jelentette ki, melyet pénteken tett közzé a közösségi oldalán.

„Kész vagyok erre, mert itt már nemcsak rólam van szó, hanem Szlovákia jó hírnevéről is” – szögezte le, majd elismételte, hogy az emberrablás lefolyásáról közzétett információk az utolsó betűig „gyalázatos hazugságok”.

„Senki a kollégáim közül, és én személyesen sem vettem rész aktívan ebben az emberrablásban” – jelentette ki Kaliňák, hozzátéve: a vietnámi küldöttség tagjai között és a kormánygép fedélzetén sem volt ittas vagy megvert személy, a fedélzeten pedig nem járt a miniszter testőre sem.

Čižnár találkozóra hívta Kiskát, Dankót és Pellegrinit

Jaromír Čižnár főügyész a vietnámi vállalkozó elrablásával összefüggésben közös találkozóra hívta pénteken Andrej Kiska államfőt, Andrej Danko (SNS) házelnököt és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt.

Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a meghívást mindhárom közjogi méltóság elfogadta. A találkozóra hétfőn, augusztus 6-án kerül sor a Főügyészségen.

Čižnár a találkozóval elejét akarja venni az ügy átpolitizálásának, valamint biztosítani akarja az ügy felderítésének függetlenségét és törvényességét.

Predajňová korábban Pellegrini kezdeményezésére reagálva bejelentette, hogy az emberrablási üggyel összefüggésben a Főügyészség képviselői találkoznak a németországi és csehországi partnereikkel.

A szóvivő ugyanakkor Čižnár nevében elmondta: a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány nem tekinthető bűnüldöző szervnek, ezért kevéssé valószínű, hogy a német fél releváns információkat fog közölni velük az ügy kivizsgálásával összefüggésben, főleg egy olyan helyzetben, amikor a nyomozás eredményeiről a szlovák igazságügyi hatóságokat sem tájékoztatják.

„Jaromír Čižnár főügyész ezért helyénvalóbbnak tartaná, ha a külföldi szolgálati úton a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány helyett azok a nyomozók vennének részt, akik jogi segítséget nyújtottak a német igazságügyi hatóságoknak” – tette hozzá Predajňová.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS