HIRDETÉS

Először mutatkozott a nyilvánosság előtt a választási fiaskót követően Robert Fico

hirek.sk 2017. november 08., 19:24
POZSONY. Négy napot követően először mutatkozott a nyilvánosság előtt a szombati megyei önkormányzati választásokon elszenvedett alapos vereséget követően Robert Fico miniszterelnök. Marek Maïariè szerint fejeknek kellene hullania, Ján Richter úgy véli, kollégái jobban tennék, ha a sajtó helyett előbb a párttal olsztanák meg véleményüket, míg Robert Kaliòák úgy látja, a pártban szó sincs feszültségről.

Robert Fico miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke a szombati megyei önkormányzati választások óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Pártja a megyei választások eredményeként 4 megyefőnöki posztot veszített el, konkrétan Nagyszombatban, Zsolnán, Kassán és Eperjesen.

Vasárnap a szociáldemokraták Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős kormányalelnököt küldték a sajtó képviselői elé, hogy a választások kapcsán nyilatkozzék. Robert Fico szerdán reggel még a Biztonsági Tanács (BR) ülése előtt tanácsadói csapatának vezetője, Vladimír Faiè és Pellegrini társaságában megjelent a Kormányhivatalban (ÚV SR), majd részt vett kormánya menetrend szerinti ülésén.

A kormányfő kedden délután távolmaradt pártja székházától, ahol a Smer-SD szűk vezetése a megyei önkormányzati választásokon elszenvedett fiaskót értékelte. Marek Maïariè, a párt alelnökének elmondása szerint a megyei választásokkal kapcsolatos értékelést még folytatják. Közlése szerint a találkozón személyi kérdésekről nem esett szó. Fico média tanácsadója, Erik Tomáš kedden úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő nyilatkozni fog a választások kapcsán, ugyanakkor azt nem pontosította, hogy erre mikor kerülhet majd sor.

Fico továbbra is hallgat, Richter Maïariènak üzent

Maïariè már a választások másnapján úgy nyilatkozott, hogy a Smernél komoly személycseréket kellene végrehajtani. A párt főmenedzsere, Ján Richter munkaügyi miniszter arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy szerinte szükség volna-e jelentősebb földindulásra pártjánál, mert mint mondta, személyes véleménye másodlagos, s ezt ajánlaná párttársainak is. „Személyes álláspontom ebben a pillanatban nem lényeges. Én majd a párton belül nyilatkozom róla, s jó lenne, ha kollégáim is előbb a pártban fejtenék ki véleményüket, hogy az történjék, amiben megegyezünk“ – üzente Maïariènak Richter.

Maïariè: nem a megyefőnök jelöltjek véreztek el, hanem a Smer

„Éppen ezért, ha nem kívánjuk ezt a trendet folytatni a Smernél, akkor a pártstruktúra több szintjét érintő komoly változtatásokat kell végrehajtanunk, mégpedig mind politikai, mind programbéli, mind pedig személyi szinten“ – szögezte le Maïariè, aki mögé a Smeren belüli pártfogói közé sorolt személyek, így például Juraj Blanár vagy Ján Podmanický is beálltak.

Richter szerint nem kizárható, hogy valamilyen személycserékre ténylegesen is sor kerül majd, ám ezeknek a lépéseknek szerinte előzetes elemzésen kell alapulniuk. „Jönnek a helyhatósági és az államfőválasztások, majd az EP-választások, s ezen kihívások mindegyikére reagálnunk kell“ – jegyezte meg.

Kaliòák: szó nincs feszült helyzetről

Az esetleges személycserék lehetőségét Robert Kaliòák belügyminiszter sem zárta ki, de ennél tovább ő sem merészkedett „Mindig is arról voltunk híresek, hogy a dolgainkat a párton belül intézzük, s továbbra is ebben a szellemben fogunk eljárni“ – konstatálta, egyben elutasítva, hogy a Smeren belül feszült hangulat uralkodna.

Robert Fico szerdán ugyan négynapnyi elszigeteltséget követően megjelent a sajtó munkatársai előtt, ám semmiféle kijelentést nem tett, illetve sajtótájékoztatót sem tartott, így a médiának kérdéseket sem állt módjában feltenni a miniszterelnöknek. Richter szerint a helyzet szokványos és természetes, míg Kaliòák azt mondta, hogy a Smeren belül állandó a diskurzus, és ha majd konkrét álláspontra helyezkednek és jónak látják, akkor a választásokat illetően is bizonyosan nyilatkozni fognak.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS