Előrelépés várható az oroszvári kastély felújításában

hirek.sk 2018. január 04., 11:12
POZSONY. Előrelépés történhet idén a nemzeti kulturális műemléknek számító oroszvári kastély felújítása terén. A kormányhivatal, amely égisze alá tartozik a kastély, a pénzügyi tárcával együtt februárban nyújtja majd be a kastély és környezete felújításával kapcsolatos finanszírozás biztosítására vonatkozó javaslatát.

A felújítás terve

Mindez a kormány munkaterv-javaslatából derül ki, amiről tárcaközi egyeztetés zajlik.

A kormányhivatal sajtóosztálya a SITA hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az anyag elfogadása után, amelyet most véglegesítenek, azt a sikeres pályázó, vagyis az Oroszvári Nemzeti Műemlék Egyesület (Združenie NKP Rusovce) teljeskörű dokumentációjával együtt kívánják bemutatni.

Az egyesületet a Dopravoprojekt Rt., Pozsony Városa és a Metroprojekt Praha alkotja, s az egyes szerződésekből következő valamennyi költséget több mint 1 022 190 euróra becsüli.

A kormányhivatal egyúttal folytatja az építkezési munkálatok és a történelmi kertek revitalizációja kivitelezőjének kiválasztását célzó közbeszerzés előkészítését.

A felújítási munkálatok a közbeszerzés befejezése után kezdődhetnek, miközben feltételezhető az, hogy a felújításra állami forrásokat is felhasználnak.

A kormányhivatal a kastélyra vonatkozóan 2020-ig érvényes építkezési engedéllyel rendelkezik, s folyamatban van a cselédházra vonatkozó építkezési engedély előkészítése és megszerzése – tájékoztat a sajtóosztály.

A kastély felújítása

A nemzeti kulturális műemléknek számító oroszvári kastély ügye évek óta húzódik. A hivatalnak azt követően kellett meghirdetnie a közbeszerzést, hogy 2014 tavaszán a projekttől elállt a főtervező.

A kastély, a park és a cselédház felújításához, beleszámítva a belső berendezéseket is, az áfával együtt hozzávetőleg 40 millió euróra lenne szükség.

Felújítása után a kastélyt reprezentatív célokra használnák. A nyivánosság számára is hozzáférhetővé tennék a kerteket, a parkot és a cselédházat.

A cselédházat felújítása után a községi hivatalon kívül a helyi polgári társulások is kihasználhatnák, valamint ott múzeum és közösségi központ is létesülhetne. Azt is tervezik, hogy revitalizációja után majd rákötik a közeli kerékpárútra, s azt az amfiteátrummal együtt különféle szabadidős, kulturális és társadalmi rendezvényekre is kihasználnák.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS