HIRDETÉS

Előre hozott választásokat szorgalmaz az SaS

hirek.sk 2018. március 05., 12:05
POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás az előre hozott választások megtartásának a híve, s azt követeli, hogy addig a kabinet Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliòák belügyminiszter nélkül kormányozzon. Ha Kaliòák és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány nem távozik, akkor az SaS rendkívüli ülést kezdeményez menesztésükre – közölte Richard Sulík, az SaS elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnap jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártokkal Szlovákia Ján Kuciak újságíró és párja meggyilkolása utáni további sorsáról. Az államfő a megoldást a kabinet széleskörű átalakításában vagy az előre hozott parlamenti választásokban látja.

„A válságot nem lehet kozmetikázással átvészelni, másik kormányra van szükség. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) a parlament választási időszakának megrövidítését támogatja. Világosan kimondjuk, hogy az előre hozott választásokat tartjuk a jó megoldásnak. Az emberek mondják meg azt, hogy milyen kormányt akarnak!” – fogalmazott Richard Sulík. Úgy véli, hogy a voksolás megtartásáig a jelenlegi kabinetnek Fico és Kaliòák nélkül kell kormányoznia. „Õk okkal gyanúsíthatók azzal, hogy nem teszik lehetővé a kettős gyilkosság objektív kivizsgálását” – tette hozzá az SaS elnöke.

Azt gondolja, hogy Fico és Kaliòák távozása az egyetlen lehetőség arra, hogy függetlenül vizsgálhassák ki Ján Kuciak oknyomozó újságíró és párja, Martina Kušnírová meggyilkolását.

Lucia Ïuriš Nicholsonová házelnök-helyettes rámutatott, hogy az SaS véleménye szerint az ügyet nem lehet hitelesen felderíteni mindaddig , amíg a kormány élén Fico kormányfő  és Kaliòák belügyminiszter áll. Hozzáfűzte: Fico rendelkezett a boncolási jegyzőkönyvvel, ami a nyomozási akták részét képezi, amelyekhez nem lenne szabad, hogy hozzáférése legyen.

Kaliòák esetében Ïuriš Nicholsonová rámutatott, hogy Vadaláék és Rodáék annak ellenére legálisan tarthatnak lőfegyvereket, hogy a belügyminiszter állítása szerint a rendőrség intenzíven foglalkozott velük. „Akkor hogyan lehetséges, hogy ezek az emberek Szlovákia területén legálisan tarthatnak lőfegyvereket?” – kérdezi Ïuriš Nicholsonová.

Az SaS egyúttal cáfolja a vádakat, amelyeket Kaliòák a pártnak címzett, hogy mikor kormányon volt, támogatásokat fizetett ki és áfát térített vissza a Vadala családnak, amelyet az olasz maffia szlovákiai ténykedése és a Kuciak-gyilkosság kapcsán emlegetnek. Jana Kiššová ennek kapcsán feltette a kérdést: ha a pénzeket jogosulatlanul fizették ki, akkor Kaliòák miért nem lépett ezzel kapcsolatban. „Ezek az emberek miért nincsenek börtönben?” – kérdezi Kiššová.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS