Előkészületben az oktatásügy reformja

hirek.sk | TASR 2018. április 08., 15:54

A TA3 politikai vitaműsorában Martina Lubyová az oktatás reformjáról beszélt. Elmondta, hogy bár a reform indítása késik, ez nem azt jelenti, hogy semmilyen változtatásokat sem végeztek. A program jelenleg olyan stádiumban van, hogy azt a napokban tárcaközi egyeztetésekre kívánják benyújtani, jelentette be a a tárcavezető.

Fotó: TASR

A tárca lépései között említette a pedagógusok bérének emelésére tett igyekezetüket. Magasabb fizetésre számíthatnának a pályakezdő tanítók is. Lubyová szerint akár 200 euróval is nőhetne a bérük. Ezzel szeretnék elérni, hogy minél több fiatal pedagógus kerüljön az iskolákba.

800 eurós kezdőfizetés

Az idén ugrásszerűen szeretnénk emelni a kezdő pedagógusok bérét, mondta a tévéműsorban, hozzátéve, hogy a bérek 800 euró körüli összegre emelkedhetnének. Ebben az igyekezetében a pénzügyminiszter is támogatja, s remélhetőleg meglesznek hozzá a megfelelő pénzforrások is.

Lubyová hangsúlyozta azt is, hogy a pedagógusok nagyobb társadalmi megbecsülést is érdemelnek, de arra is törekszik, hogy további béremelést kapjanak. Ugyanakkor a mostani helyzetet sem tartja tragikusnak. Rámutatott, hogy napjainkban 1100 euró körüli a pedagógus átlagbér, s éppen a pedagógusok azok, akik az utóbbi években a legtöbb fizetésemelést kapták.

A fiataloknak joguk van a véleménynyilvánításra

A tárcavezető szerint nem biztos, hogy szükség van a tanítók szakmai kamarájára, ha azt az egyes szervezetek nem akarják létrehozni. Nehezményezte, hogy a pedagógusszervezetek manapság inkább politizálnak, ahelyett, hogy tárgyalnának. „Nem lehet velük kommunikálni, ezek olyan szervezetek, amelyek előbb mennek ki az utcára, mintsem tárgyalnának” – jegyezte meg, hozzátéve, nincs kapacitásuk arra, hogy több száz szervezettel folytassanak megbeszéléseket.

Lubyová beszélt a Tisztességes Szlovákiáért tüntetésein való diákrészvételről is. Véleménye szerint az akadémiai közösséget nem lehet korlátozni. A fiataloknak joguk van a véleménynyilvánításra, és ő tiszteletben tartja a véleményformálás jogát, bár a 15 éves fiatalok szerinte még nem eléggé tájékozottak a politikában. „A párbeszéd fontos” – hangoztatta a miniszer asszony.

0 HOZZÁSZÓLÁS