HIRDETÉS

Elődeit fogadta Andrej Kiska államfő

hirek.sk 2017. január 10., 16:26
POZSONY. Szlovákia köztársasági elnökének hallgatnia kellene tanácsadóira, ugyanakkor meg kell győződnie mindannak hitelességéről, amit tőlük hall – egyebek mellett ezt a tanácsot kapta Andrej Kiska államfő elődeitől, Rudolf Schustertől és Ivan Gašparoviètól, akiket a hagyományos újévi ebéd keretében fogadott.

„Az elnök úr okos, amikor találkozunk, kikéri a véleményünket, a sajátját viszont megtartja magának. Mi azonban szívesen válaszolunk, ő pedig eldönti, mit vesz át ezekből. Ugyanakkor minden tanácsot ellenőrizni kell, hogy a gyakorlatban is működik-e. A tanácsadók is csak emberek, akik időnként a saját érdekeiket helyezik előtérbe, ezért az elnöknek tudnia kell olvasni a sorok között, nem ismételheti el vakon azt, amit valaki leírt neki” – vélekedett Rudolf Schuster.

Ivan Gašparoviè azt hangsúlyozta, az államfőnek szüksége van a tanácsadóira, ugyanakkor a döntéseket magának kell meghoznia, neki kell eldöntenie, melyik véleményt vagy ajánlást fogadja el. „Ezek időnként nehéz döntések. Az én időmben is volt néhány olyan eset, amikor nem volt egyszerű a döntés” – mondta Gašparoviè hozzátéve: a politikában a legnehezebb megítélni az egyes szituációk kihatását.

Andrej Kiska szerint a mai ebéd nagyon barátságos, de élénk hangnemben folyt. „Beszéltünk Szlovákia helyzetéről, valamint az extrémizmusról. Érdekelt az elnök urak véleménye, hogy ők hogyan látják mindezt. Érintettük a bírók kérdéskörét is, de szóba került az is, milyen nyugdíjas elnöknek lenni” – fejtette ki Kiska.

Gašparoviè a szélsőségesség kapcsán megjegyezte, hogy azzal nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon csupán verbálisan foglalkoznak. „Végre valami konkrét lépéseket kell tenni, amelyek megvédik a társadalmat. Az nem változtatja meg a helyzetet, ha csak elmélkedünk róla. Az államok jelenlegi vezetőinek konkrét lépéseket kell tenniük, hogy meggátolják ezeket a nyavalyákat. A jelenleginél jóval határozottabbaknak kell lennünk” – hangsúlyozta Gašparoviè.

Annak kapcsán, hogy milyen körülmények között élnek a volt szlovák köztársasági elnökök, Schuster megjegyezte: Kiskának gazdag vállalkozóként nem lesznek gondjai. „Én személy szerint elégedett vagyok azzal, amim van. Nincsenek titkárnőim, sem irodám, de ezt túl lehet élni” – fogalmazott Schuster.

Gašparoviè úgy véli, hivatali ideje letelte után a volt államfő „mindenen kívül kerül”, eltűnik a közéletből. „A törvényekből fakadóan igényt tarthat autóra, sofőrre és testőrökre, de ezekre igazából nem is lenne szüksége. Inkább az segíthetne, ha át tudná adni a tapasztalatait, ha működne az irodája. Legalább egy embere lehetne, aki segít neki, most teljesen egyedül van, a családján kívül nincs senkije. Egy szlovák exelnök magyar, osztrák vagy lengyel kollégájával összehasonlítva jelentős hátrányban van, ha valamennyire szeretne a közéletben maradni” – mutatott rá.

Az idei volt az első alkalom, hogy a szokásos találkozón nem vett részt Michal Kováè, aki tavaly hunyt el. „Ilyen az élet. Jövőre talán egy további szék is hiányozni fog” – mondta Gašparoviè.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS