Elindult az európai gyógyszer-azonosítási rendszer

ma7 2019. február 09., 12:37

Mától, azaz február 9-től új rendszer kerül bevezetésre az egészségügyben, az európai gyógyszer-azonosítási rendszer. Alapvető célja megakadályozni a hamisított gyógyszerek legális kereskedelembe kerülését.

Fotó: TASR

Február 9-től a gyógyszerésznek a kiadás előtt ellenőriznie kell minden csomag gyógyszert, az azon megtalálható kétdimenziós kódot. „Megnyugtathatjuk a pácienseket, hogy az új európai rendszer bevezetésére felkészültünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kiszolgálás folyamatos és precíz legyen, mindenki kaphassa meg a gyógyszerét” - mondta el Róbert Nemčický, a Szlovákiai Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet információi szerint a biztonsági elemek már gyártáskor felkerülnek a csomagolásra, és egészen az eladásig ellenőrizhetővé teszik az orvosságok útját.

Az adatok ellenőrzéséhez szükség van az európai gyógyszerellátási lánc digitalizálása, vagyis uniós és tagállami szinten üzemeltetett, egymással összekapcsolt adattároló rendszereket létrehozására. Ezek együttesen alkotják az európai gyógyszer-azonosítási rendszert.

Az európai rendszer 28 országban működik, 2000 gyógyszergyártót és -forgalmazót, 6000 gyógyszer-nagykereskedőt, 140 ezer közforgalmú gyógyszertárat és 5000 kórházi gyógyszertárat kapcsol össze.

Annak ellenére, hogy eddig Szlovákiában nincs feljegyzés legális gyógyszertárban történt hamis gyógyszer eladásáról, a szakemberek üdvözlik az új rendszer bevezetését, mert nézetük szerint előrelépést jelent a hazai egészségügy tökéletesítésének útján.

Forrás: MTI, TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS