Elhunyt Schrantz György festőművész

hirek.sk 2017. november 03., 12:29
POZSONY, SOMORJA. Életének 75. évében elhunyt Schrantz György festőművész, grafikus. November 6-án helyezik örök nyugalomra a somorjai temetőben.

Schrantz György 1942. június 9-én született Somorján. Tanulmányait Losoncon, majd a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végezte, az utóbbi intézményben tanára volt Orest Dubay, Dezider Milly és Ján Mudroch.

Műveivel, grafikáival, illusztrációival számos hazai és külföldi kiállításon találkozhatott a közönség. Részt vett a Szlovák Képzőművészeti Unió és a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaság munkájában. Az ő nevéhez is kötődik a Pozsonyi Magyar Galéria 2006-os megalakítása.

A 75 éves korában, hosszú betegség után elhunyt művész temetése november 6-án, 15.00 órakor lesz a somorjai temetőben.

Schrantz György szeptember közepén még részt vett a Szív a palettán elnevezésű tárlata megnyitóján. Bár a kiállítás főleg az elmúlt négy év terméséből válogatott, ám ebből is nyilvánvaló, hogy a somorjai származású képzőművész – bár a hetvenes évek elejétől a fővárosban él – máig ragaszkodik a Csallóközhöz.

„Gondterhelt világot élünk, lépten-nyomon látja az ember a problémákat, a világnak a nagy gondjait. Azt hiszem, a képzőművészetnek arra is kellene figyelnie, nem csak a vidám hangulatú képek volnának azok, amik ilyen kiállításon dominálnának, hanem a problémákról is kell szólni. Ennek jegyében is igyekeztem ezt a tárlatot is összehozni” – nyilatkozta portálunknak Schrantz György.

Ugyanakkor hangsúlyozta, egy képnek az is a feladata, hogy kedvet, humort tudjon kölcsönözni. „Igyekszem, hogy megkapjam azokat is, akik általában nem annyira szakértelemmel figyelik a képeket, hogy bizonyos színre tudjam hangolni az embereket” – fűzte hozzá az alkotó.

A kiállítás megnyitójáról készült beszámolót alább tekinthetik meg.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS