Elhunyt Paulisz Boldizsár

hirek.sk 2018. június 13., 11:08

Életének 58. évében, 2018. június 13-án, szerda hajnalban elhunyt Paulisz Boldizsár, az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola és kollégium alapítója, az alsóbodoki Szent Kereszt felmagasztalása kápolna, Esterházy János végső sírhelyének építtetője.

Tavaly októberben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, idén március 20-án pedig az Esterházy János Emlékünnepség keretében Esterházy-díjat vehetett át.

Ez utóbbin Budai László így jellemezte tevékenységét: "Paulisz Boldizsár építészként dolgozott 1990 előtt és után is, de egészen más jellegű építész, mesteri, alkotói tevékenység az, aminek első kiemelkedő állomása az 1995-ös Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola megalapítása, felépítése önerőből, majd fenntartása mind a mai napig. Ez már egy új, máig tartó korszak kezdetét jelentette életében.”

Paulisz Boldizsár a hétvégén még nyilatkozott lapunknak annak kapcsán, hogy június hatodikán, a szerdai általános audiencia keretében Ferenc pápa személyesen áldotta meg a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna új Esterházy-harangját.

"Életem egyik legszebb pillanata az, hogy a Szentatya megáldotta az Esterházy harangot. Sajnos, nem tudtam személyesen elvinni a Vatikánba, de a többiek méltón képviselték a felvidéki magyarságot. Mert ez a harang a mi harangunk, a magyarság harangja, az enyém, a tiéd, a gyermekedé... Remélem, hogy az a szent pillanat, amikor a Szentatya megáldotta a harangot, bevonul majd a felvidéki magyarság történelmébe" – mondta.

MKP: "A felvidéki magyarok példaképének tartjuk"
„Esetében nem hangzik fellengzősen, ha azt mondjuk: hősies tetteket vitt véghez. Olyanokat, amelyeket csak egy szívós és kiváló ember képes megálmodni és megvalósítani. Több épület (iskola, kollégium, kultúrközpont), emlékmű, emlékoszlop létesítése fűződik nevéhez” – búcsúzott Paulisz Boldizsártól szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Közösség Pártja.
„Az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola és kollégium létesítésének lehetősége eleve komoly küzdelmeket követelt az akkori megyei vezetéssel, gyakorlati megvalósítása nagy bátorságot, kitartást, szorgalmat, szinte éjt nappallá tevő munkát kívánt. (…) A magánbirtokán létesített felvidéki történelmi emlékpark is komoly figyelemre méltó. A hatalmas díszterem különféle rendezvényeknek, konferenciáknak, ünnepségeknek, összejöveteleknek ad otthont, nyaranta pedig gyermekek számára biztosít nyári táborozást. Paulisz Boldizsár 2012-ben fogott neki a Hűség keresztútja faszobor-sorozat tervezésének és kivitelezésének. 2013-ban kezdte az Esterházy-sziklasír építését, majd felépíttette a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnát.
Esterházy János méltó emlékhelye, a kápolna és a múzeum felépítése koronázta sorozatos tevékenységét.
Paulisz Boldizsár nevéhez számtalan más tevékenység, több emlékmű, emlékoszlop létesítése is fűződik. Mindezt a felvidéki magyarság megerősödése céljából tette. Olyan munkát végzett, amelyet kevesen képesek véghezvinni. Ezért tartjuk méltán a felvidékiek példaképének. Távozásával óriási veszteség érte közösségünket!” – olvasható az MKP közleményében.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS