Elfogadhatatlan, hogy fiatalemberek haditechnikákat próbálgassanak

hirek.sk | TASR 2018. július 31., 16:43

A szlovák rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy elhárítson mindenféle veszélyt, amely a Szlovák Honvédek (Slovenskí branci), vagy az oroszországi Éjjeli Farkasok motoros banda felől érkezhet. Erről kedden biztosította Milan Lučanský rendőrfőkapitány Andrej Kiska államfőt.

Fotó: TASR

„Mi bűnüldöző szerv vagyunk. Figyeljük őket, hogy megállapítsuk, elkövetnek-e valamilyen bűncselekményt vagy szabálysértést. Kiska elnök úrral egyetértettünk abban, hogy a honvédekkel kapcsolatban nagyobb szerepet kellene játszania az államnak. Elfogadhatatlan, hogy fiatalembereket hagyjunk gyülekezni és stratégiákat, haditechnikákat próbálgatni” – mondta.

Az Éjjeli Farkasok esetében Lučanský hiányolja a politikai állásfoglalást. „Ha meglesz a szándék, és kijelentik, hogy a Szlovák Köztársaság érdekeivel összeegyeztethetetlen propaganda folyik, akkor megtiltjuk, hogy belépjenek az országba” – helyezte kilátásba. Azzal kapcsolatban, hogy az Éjjeli Farkasokat a hibrid hadviselés eszközének tartják, Lučanský kiemelte, hogy Szlovákiában önálló részlegek foglalkoznak az ilyen ügyekkel.

Peter Gajdoš védelmi miniszter korábban felkérte a Főügyészséget, hogy vizsgálja meg a Szlovák Honvédek tevékenységét, és állapítsa meg, hogy az nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, illetve hogy összhangban van-e az érvényes jogszabályokkal. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egyedüli törvényes védelmi szervezet Szlovákiában a Szlovák Fegyveres Erők. Hozzátette: nem hajlandó tolerálni, hogy valaki „homályos célból militarizálni akarja a társadalmat és katonásdit játsszon.” A Szlovák Honvédek tevékenységétől elhatárolódott, és intézkedéseket helyezett kilátásba a helyzet megoldása érdekében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS