Életbe lépett a módosított államnyelvtörvény

2011. március 11., 11:02
POZSONY. Szlovákiában március 1-én életbe lépett a módosított államnyelvtörvény, amely a felére csökkentette az eddig érvényes pénzbüntetéseket. A Most-Híd sikerként értékelte, hogy a módosításnak köszönhetően magánszemélyeket már nem lehet büntetni.

POZSONY. A parlament tavaly decemberben módosította a Marek Maïariè-féle nyelvtörvényt.  Azt nem sikerült elérni, hogy a nyelvi bírságok teljesen kikerüljenek a jogszabályból, de csökkent a büntetések mértéke. A szlovák államnyelvtörvény megsértéséért kiszabható pénzbüntetés felső határát a parlament 5000-ről 2500 euróra csökkentette.

Büntetéseket - a kormányoldal értelmezése szerint - a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak olyan esetben, ha nem közlik államnyelven a közigazgatási, valamint az állampolgárok biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információkat. A büntetés kiszabása nem kötelező.

Lancz Attila, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának szakértője elemzésében vitatja ezt az értelmezést. Szerinte A „közigazgatás nyilvánosságnak szánt információit“ államnyelven kell közölni. A szakértő úgy látja, büntethetőek a magánszféra szereplői is, ha a polgárok életével, biztonságával kapcsolatos információkat nem közlik államnyelven.  Nem oldódott meg kisebbségek nyelvén közölt reklámok problémája sem. A magyar nyelvű reklámokért továbbra is kiszabható bírság. Ehhez a reklámtörvény nyújt hivatkozási alapot, de a törvénysértést az államnyelvtörvényre hivatkozva állapítják meg.

A decemberi módosítások ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben a kisebbségek újra használhassák anyanyelvüket. Azokon a településeken, ahol arányuk eléri a 20 százalékot, saját nyelvükön vezethetik az önkormányzati üléseket. Az államnyelvre való tolmácsolás költsége viszont a települést terheli. A nemzetiségek nyelvén oktató iskolákban nem kell a dokumentációt két nyelven, azaz szlovákul is vezetni.

A Most-Híd politikusai elmondták:  a törvénymódosítás kompromisszum eredményeként valósult meg. Erre volt politikai akarat, nem többre.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS