Elemző: egyre több terrortámadásra számíthatunk

hirek.sk 2017. április 21., 12:34
POZSONY. Egyre több olyan terrortámadásra számíthatunk, mint amilyen csütörtökön Párizsban történt – véli Milan Žitný biztonságpolitikai elemző.

„Az egyre gyakrabban, egyre rövidebb intervallumokban ismétlődő terrortámadások Európában mintha abba a stádiumba irányulnának, amikor cinikusan hozzászokunk az olyan prognózisokhoz, amik az időjárás-jelentésekhez hasonlítanak majd – »Mai előrejelzésünk szerint nagyobb valószínűséggel számíthatunk terrortámadásokra a párizsi Louvre, a berlini Brandenburgi kapu és a moszkvai metró Kijevszkaja állomásán... Az áldozatok feltételezett száma néhány tucat...«. Aztán ahogy hajlamosak vagyunk a pontatlan időjárás-előrejelzések esetében háborogni, a támadás-előrejelzések kapcsán is háborgunk majd”– jegyezte meg Žitný.

„Az iszlám közeg ideológiai műhelyeiből érkező jelenlegi terrortámadások okai már régóta ismertek, csak a politikusok nem tudnak, nem akarnak vagy egyszerűen félnek ehhez tisztességesen hozzáállni, és passzívról aktívra megváltoztatni ezen ártalmas jelenséghez való viszonyulásukat. Amíg erre nem kerül sor, s amíg a nyilvánosság ennek érdekében nem gyakorol erős nyomást a politikusokra, hogy felébredjenek és kezdjenek el offenzív módon cselekedni, nem pedig csak kivárni, hogy aztán a begyakorolt frázisokkal kölcsönösen részvétet nyilváníthassanak egymásnak, addig a politikai körök minderre nem tekintenek akkut fenyegetésként. A fenn vázolt modell, ami egyelőre csak erőltetett, groteszk túlzásnak tűnik, később lehet, hogy már nem lesz annyira irreális” – tett hozzá a biztonságpolitikai elemző.

Francois Hollande francia elnök ma reggelre a párizsi Élysée-palotába hívta össze az államvédelmi tanács tagjait. Ez a tegnapi Champs-Élysées-n elkövetett terrortámadással függ össze, amely során egy férfi tüzet nyitott az ott álló rendőrségi járőrre, s eközben egy rendőrt lelőtt, további kettőt pedig súlyosan megsebesített.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS