2014. október 22., 13:18

Elbúcsúzott Pozsonytól Balogh Csaba nagykövet

POZSONY. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete három év után távozik a szlovák fővárosból. November 10-től a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkára lesz. Az 1956-os magyar forradalom alkalmából tartott pozsonyi ünnepi fogadás a nagykövet búcsúja is volt egyben.

„Nagyon sikeres három év volt, mindenképpen elégedett vagyok. Egy rendkívül jó csapattal dolgozhattam együtt. Különösen az utolsó 2 évben nagyon jó körülmények között, jó kommunikációval a szlovák partnerekkel. Az itteni magyar közösség teljes szívvel befogadott, úgyhogy én sikeres és emberileg is kellemes három évet töltöttem Szlovákiában” – nyilatkozta portálunknak Balogh Csaba.

A nagykövet azt mondta, a magyar és a szlovák miniszterelnök 2012-es varsói találkozója, illetve az ott kötött megállapodás nagyban meghatározta az ő pozsonyi tartózkodását is. Hiszen a két fél megegyezett abban, hogy a korábbi „hidegháború” folytatása céltalan, és nem viszi előre a magyar-szlovák megbékélés ügyét. „Nincs az az illúzióm, hogy Magyarország rá tudná Szlovákiára kényszeríteni azt, hogy bizonyos dolgokat úgy oldjon meg, ahogy mi szeretnénk, s ez fordítva is így van. Akkor pedig viselkedjünk felnőtt emberek módjára, menjünk ott előre, ahol lehet. Ezzel arányosan a kölcsönös bizalom szintje is nőni fog” – fejtette ki.

Balogh Csaba hozzátette, mindenképp ki kell emelnie Robert Fico kormányfőt, aki egészen más politikát folytat Magyarországgal kapcsolatban, mint előző kormányzati időszaka alatt. A nagykövet elmondta: optimista abban a tekintetben, hogy ha Magyarország és Szlovákia a megbékélés politikáját folytatja, idővel a problémás ügyeket is meg tudják majd oldani.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke Balogh Csaba távozása kapcsán elmondta: a pozsonyi magyar nagykövet révén sokszor sikerült pótolni azt a hiányt, hogy az MKP nincs a parlamentben. „ Emellett kapcsolatokat teremtett számunkra, amiért nagyon hálás vagyok” - fogalmazott. „Nagyon örültem a Balogh Csabával való együttműködésnek, mert szinte fél szavakból is értettük egymást. Nem kellett órákon keresztül magyarázni, hogy mit miért mondunk vagy teszünk” – fűzte hozzá.

A pozsonyi magyar nagykövet arra törekedett, hogy korrekt, partneri viszonyt alakítson ki a felvidéki magyar szervezetekkel, pártokkal.

„Természetesen mindig a hivatalos magyar kormány álláspontját kellett képviselnie, ennek ellenére én úgy érzem, hogy ott, ahol tudtunk együttműködni, azt maximálisan mindkét fél kihasználta. A másik oldalon azt is látni kell, hogy bizonyos magyar álláspontokat se mi, sem pedig a nagykövet úr megváltoztatni nem tud, és a nagykövet úr nem is akarhat” – fogalmazott Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Balogh Csaba szívesen maradt volna még Pozsonyban, de munkájára Budapesten van szükség. A jövőben a keleti nyitás erősítéséért dolgozik majd helyettes államtitkárként a külügyminisztériumban.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.