HIRDETÉS

Egyes gyógyászati segédeszközöket a nővérek is felírhatnak

hirek.sk 2018. február 03., 10:36
POZSONY. A Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarája (SKSaPA) üdvözli, hogy a szakképesített nővérek a történelemben első alkalommal felírhatnak bizonyos gyógyászati segédeszközöket, viszont sajnálja, hogy a szabály az 5 000 eszközből mindössze 15-re vonatkozik, mint pl. a betegalátétek, pelenkák, kötszerek, sebfertőtlenítők, inkontinencia betétek vagy vizeletgyűjtő zsákok.


A nővérek által felírható termékek korlátozását az egészségügyi minisztérium a szakmai alkalmassággal, illetve az állami egészségbiztosítás hatékony felhasználásával indokolta.

A kamara egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a minisztériumi javaslatban több, a házi ápolásban (ADOS) és a szociális otthonokban gyakran használt segédeszköz hiányzik, mint például bizonyos típusú könyökmankók. „A betegeknek sokat segítene, ha az ADOS nővérek felfekvés kezelésére vagy a beteg mozgatására szolgáló,  a személyi higiénát segítő, mosdatáshoz, fürdéshez, a toalett használatához szükséges segédeszközöket, elektromos ápolási ágyakat, szoba WC-ket vagy kerekesszéket - a kiegészítőkkel együtt - is felírhatnák” – nyilatkozta Anton Straka, a házi ápolásra szakosodott (ADOS) nővérek szekciójának elnöke.

A kamara elnöke éppen ezért nagyon sajnálja, hogy az egészségügyi nővérek mindössze 15 kiválasztott segédeszközt írhatnak fel. „Számos mozgásképtelen vagy polimorbid személyt otthonából vagy a szociális otthonból továbbra is el kell szállítani az orvoshoz, ahol gyakran órákat kell várnia, míg sorra kerül, hogy az orvos felírja a szükséges segédeszközt, amire egészségi állapotának javításához feltétlenül szüksége van” – összegezte a tényeket Iveta Lazorová, Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarájának elnöke.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS