Egyelőre négy új párt alakult idén Szlovákiában

hirek.sk | TASR 2019. július 23., 12:48

Idén egyelőre négy politikai párt vagy mozgalom alakult hivatalosan Szlovákiában: a Magyar Fórum, a Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské Hnutie Obrody), a Jobbra (Doprava) és a Kereszténydemokrácia - Élet és Fejlődés (Kresťanská demokracia - Život a prosperita) – tájékoztatta a TASR-t Silvia Keratová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa. Idén még egyetlen párt törlését sem kérvényezték a belügyi nyilvántartásból.

Fotó: sho, kdzp, mf, do pártok honlapja

Tavaly csak egy párt alakult, az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - občianska demokracia). Ezzel szemben három pártot szüntettek meg, az Egészségileg és Szociálisan Hátrányos Helyzetű Polgárok Pártját (Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov), a Patrióták Pártját (Strana patriotov) és az Egységes Szlovákiát (Jednotné Slovensko).

Jelenleg hivatalosan 150 párt és mozgalom van az országban, de több tucatnyi már felszámolás alatt.

Új párt bejegyeztetéséhez tízezer támogató aláírást kell összegyűjteni, emellett januártól új szabályok léptek életbe. A törvény már megszabja, hogy egy pártnak minimum hány taggal kell működnie, továbbá korlátozta a már bejegyzett párt megvásárlását új párt megalapítása helyett, és szabályozza a szponzori adományok elfogadását. További megkötés, hogy a párt nevében nem szerepelhet sem a vezetékneve, sem a keresztneve olyan személynek, aki tagja a párt vezető vagy előkészítő szerveinek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS