Egy javaslat szerint a KKA több pénzt fordíthatna a saját működésére

hirek.sk | TASR 2018. június 14., 13:21

A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) több anyagi forrást fordíthatna a saját működtetésére. Az Audiovizuális Alapról szóló törvénymódosítási javaslat értelmében a tényleges működésre fordított pénzeszközök összege 1%-kal nőhet, ugyanakkor viszont 1%-kal csökkentenék a támogatási tevékenységre fordított pénzösszeget. A javaslat értelmében módosítanák a szakmai tanács működési szabályzatát is.

Fotó: Kisebbségi Kulturális Alap

„Javasoljuk azoknak a pénzeszközöknek az emelését, melyeket az alap a saját működtetésére használhat fel. Az alap teljes bevételének legfeljebb négy százalékáról öt százalékra emelkedne ez az összeg” – közölte csütörtökön Pfundtner Edit, a Most-Híd tagja. Ezzel párhuzamosan a támogatási tevékenységre szánt pénzösszeg az alap teljes bevételének legalább 96%-áról 95%-ára csökkenne.

A javaslat beterjesztője úgy véli, az a pénzösszeg, melyet az alap jelenleg az irodája működtetésére fordíthat, nem elegendő a személyzet bővítéséhez

Pfundtner szerint ugyanakkor ez elengedhetetlen a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséhez és a követelések esetleges behajtásához. Hozzátette: ha nem emelik az iroda tevékenységére fordítható pénzösszeget, az azt eredményezheti, hogy nem lesz lehetőség megfelelő módon ellenőrizni az alap által nyújtott pénzbeli támogatások felhasználását, illetve a jóváhagyott projektek felhasználására fordított pénzösszegek átlátható elszámolását.

A politikus szerint a módosítás egyáltalán nem lenne hatással az állami költségvetésre, és csak minimálisan befolyásolná az egyes nemzeti kisebbségeknek szánt pénzeszközök végösszegét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS