Eddig három panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz a választásokkal kapcsolatban

hirek.sk | TASR 2018. november 14., 16:30

November 14-ig összesen három, a november 10-i önkormányzati választásokkal kapcsolatos panaszt vett nyilvántartásba az Alkotmánybíróság (AB). Választásokkal kapcsolatos panaszt a választások eredményének kihirdetésétől számított tíz napon belül lehet tenni.

Fotó: ma7.sk

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében az Alkotmánybíróságnak a kézbesítéstől számított 90 napon belül kell döntenie az önkormányzati választások alkotmányosságát vagy törvényességét kétségbe vonó, illetve a választási eredmények ellen tett panaszokról. Erről Ivana Vilinská, az Alkotmánybíróság Hivatala sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Az egyik panaszt még a választások napján kézbesítették azzal kapcsolatban, ahogy a poltári járásbeli Fazekaszsaluzsányban a választási bizottság elnöke eljárt a Nova párt jelöltlistájának visszavonásával összefüggésben. A második panaszt a nagymihályi járásbeli Dénesújfalu vesztes polgármesterjelöltjei tették, akik a szavazatok újraszámlálását követelik. A harmadik panasz a lévai járásbeli Barsendrédről érkezett. Az egyik sikertelen képviselőjelölt szerint hibát vétettek a szavazatszámlálás során.

A 2014-es önkormányzati választásokat követően az Alkotmánybíróságra több mint száz panasz érkezett. Egyes községekben az AB érvénytelenítette a választások eredményét, és így meg kellett ismételni a választást.

0 HOZZÁSZÓLÁS